Politiek verslaggevers Marleen de Rooy en Ron Fresen over het spoedberaad over het toeslagenrapport

Dinsdag was het spoedberaad in het Catshuis over het vernietigende toeslagenrapport. Vlak voor de uitzending werd bekend dat gedupeerden van de toeslagenaffaire binnen vier maanden allemaal 30.000 euro krijgen. Politiek verslaggevers voor de NOS Marleen de Rooy en Ron Fresen bespreken bij Op1 het spoedberaad.

Waarom kon het nu opeens wel? Dat is de vraag die veel mensen waarschijnlijk hebben. “Politieke druk is denk ik het antwoord”, zegt De Rooy. “Dit is wat heel veel partijen wilden. Ondertussen, anderhalf jaar nadat de omvang van het drama bekend is, zijn nog steeds maar 430 ouders gecompenseerd. En dat terwijl de schattingen zijn dat nu 620.000 ouders dit hebben meegemaakt.”

Het verhaal van het kabinet was de hele tijd dat ze heel zorgvuldig wilde luisteren naar ieders verhaal en dan recht doen aan de schade die is geleden, gaat De Rooy verder. “Als je dat echt wilt doen, moet je in alle dossiers en in alle computersystemen kijken. En dan precies uitzoeken waar ze te veel hebben gehad, waar de schade zat en waar ze een foutje hebben gemaakt. Dan wordt het een hele ingewikkelde puzzel om te maken. Deze hersteloperatie is bezig, daar werken 500 mensen dag en nacht aan. Maar dat duurt dus heel lang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen