Hugo de Jonge over het goedgekeurde Pfizer-vaccin en gevolgen van de mutatie van het coronavirus

Vandaag was een dag van goed en slecht coronanieuws. De minister die daar allemaal over gaat is te gast: Hugo de Jonge. Want de kogel is door de kerk: het Pfizer-vaccin is goedgekeurd. De komende weken wordt het vaccin over ons land verdeeld en op 8 januari krijgt de eerste persoon eindelijk een prik. Maar ook werd in het Verenigd Koninkrijk een mutatie van corona gesignaleerd. Zijn er maatregelen nodig om verspreiding van de extra besmettelijke variant van het virus te voorkomen?

Nederland besloot om de grenzen te sluiten voor al het verkeer uit het Verenigd Koninkrijk. Hugo de Jonge: ”We zijn afgelopen zaterdag door Jaap van Dissel van het RIVM ingelicht over deze mutatie van het virus. Het verhaal van de mutatie is dat deze besmettelijker is, niet zo zeer dat deze een ernstiger ziekteverloop kent. Ook lijkt het erop dat de vaccins bij deze mutatie ook gewoon werken. Het gevaar zit ‘m erin dat de verspreiding bij deze mutatie van het virus sneller gaat.”

Verspreiding van het virus
”We willen voorkomen dat nieuwe versies van dit virus ons land binnenkomen en hier snel verspreiden. Vandaar het besluit om geen verkeer meer uit het Verenigd Koninkrijk hierheen te laten komen en nu ook geen vliegverkeer uit Zuid-Afrika hier te laten landen”, aldus minister Hugo de Jonge.

Op dit moment zijn er dus Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika die niet voor kerst terug kunnen naar Nederland. Kan de minister iets voor hen doen? Hugo de Jonge: ”Nee. Natuurlijk zoeken we naar een andere manier voor hen. Bijvoorbeeld met een verklaring van een negatieve test, maar daarmee krijgen we hen nooit voor kerst hier terug in Nederland. Dat is niet reëel. Mensen zijn ook tegen het dringende advies ingegaan om daarheen te gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Extra maatregelen
Het is nog niet bekend in hoeverre de virusvariant uit Engeland hier als verspreidt is. Volgens minister Hugo de Jonge kunnen nieuwe maatregelen nooit uitgesloten worden. ”We moeten wel beseffen dat we hier nu al heel strenge maatregelen hebben. We zitten gewoon in een complete lockdown. Als het nodig is om te doen zullen we extra maatregelen nooit uitsluiten, maar we moeten kijken wat dan ook daadwerkelijk werkt.”

Vaccin
Het Pfizer-vaccin is goedgekeurd. Hugo de Jonge: ”Dit is zo’n mijlpaal en een triomf voor de wetenschap. In zo’n korte tijd een vaccin ontwikkelen is waanzinnig knap.” Andere Europese landen beginnen eerder met het vaccineren dan Nederland. 8 januari is de datum dat hier de eerste prik wordt gezet. Hugo de Jonge: ”Wat gedaan kon worden is eerder gedaan. Wij willen alle stappen heel zorgvuldig zetten. Ook denk ik dat deze zorgvuldigheid goed is voor de vaccinatiebereidheid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Hugo de Jonge, Suse van Kleef en Andreas Voss terug. 

Vergelijkbare artikelen