Minister Tamara van Ark over het crisisoverleg met het kabinet over nieuwe maatregelen: “Iedereen wilde deze situatie het hoofd bieden, dat was geen discussie”

Tamara van Ark, Minister voor Medische Zorg, was de afgelopen dagen betrokken bij het crisisoverleg van het kabinet. Ze verklaart de noodzaak voor het harde ingrijpen van het kabinet en zoals altijd wordt er gekeken naar de druk op de zorg. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Susanne Heijmenberg, hoofdverpleegkundige op de IC van het UMC Amsterdam, maken van nabij mee hoe het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer toeneemt. Gaan de kabinetsmaatregelen verlichting brengen?

De drukte in de ziekenhuizen en het grote ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel laten zien dat de besmettingscijfers niet liegen en drastisch omlaag moeten. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg): “Dat leidt uiteindelijk, als we nu door deze lockdown ertoe komen dat het beter gaat, toch nog tot een piek op de IC’s op 7 januari. Daar zit een enorme vertraging in en moeten we ons wel rekenschap van geven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vorige week was de houding van het kabinet nog anders. Maar Ernst Kuipers zag de maatregelen van maandag al aankomen. “We zagen al een tijdje dat de besmettingen en de instroom in de ziekenhuizen omhoog zijn gegaan. Dan weet je dat het uiteindelijk te druk wordt in de ziekenhuizen. Dat is echt het moment dat we iets moeten doen.” Ten opzichte van maart, toen Nederland voor het eerst in lockdown ging, liggen er nu vijf keer zo veel coronapatiënten op de IC. “Op het moment dat de besmettingen heel erg stijgen, weet je dat het ongeveer tien dagen duurt voordat de ziekenhuizen voller worden. Vervolgens duurt het week ongeveer een week tot de IC’s gaan overstromen. Daarom moeten we ook de komende weken rekening houden met een toename. Als we nu niets zouden doen, dan zou de toegang tot de reguliere zorg erg afnemen.”

Tamara van Ark merkte tijdens het crisisoverleg van de afgelopen dagen dat er veel eensgezindheid was onder de ministers. “Iedereen wil deze situatie het hoofd bieden. Er is geen discussie geweest over of het moest of kon, maar vooral dat het nodig is en wat er staat te gebeuren om deze crisis op te lossen.” Volgens Ernst Kuipers is het dan ook belangrijk dat de economie en de zorg elkaar niet tegenwerken. “De reguliere zorg moet bereikbaar blijven. Stel dat iemand van je geliefden en familieleden iets overkomt, dan wil je dat diegene in het ziekenhuis geholpen kan worden.”

Demonstranten in Den Haag 

Tijdens de toespraak van Mark Rutte waren veel bijgeluiden te horen, namelijk van de demonstranten buiten, die boven hem uit probeerden te komen. Tamara van Ark: “Ik vind het een groot goed in Nederland dat mensen hun mening mogen uiten en daar vrij in zijn, maar als je in de zorgt werkt en de hele dag mensenlevens hebt gered en de zoveelste operatie hebt moeten afbellen, dan kan ik me voorstellen dat dit pijnlijk was.” Ernst Kuipers sluit zich hierbij aan: “Het beeld dat geschetst wordt dat het een simpel griepje is, is gewoon niet waar. Het is niet zo dat vrijwel niemand zo ziek wordt dat hij in het ziekenhuis terechtkomt. Veel jonge mensen worden ook erg ziek en de tweede golf is nu groter dan de hele eerste bij elkaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Ernst Kuipers zijn de maatregelen niet alleen belangrijk omdat de zorgmedewerkers ontlast moeten worden. “Het is ook heel belangrijk dat er ruimte blijft voor andere zorg. Als iemand iets overkomt, dan moet die ook zorg kunnen krijgen.” Toch begrijpt Kuipers dat deze nieuwe lockdown ingrijpend is. “Je moet doordacht omgaan met strengere maatregelen. We zien nu al dat als er nieuwe maatregelen op het bestaande pakket komen, dat dat heel ingrijpend is voor ondernemers en het onderwijs. Daarom moeten we heel duidelijk laten zien waarom bepaalde maatregelen nodig zijn en gekozen worden.”

Kijk het hele gesprek met Ernst Kuipers, Tamara van Ark en Susanne Heijmenberg hier terug.

Vergelijkbare artikelen