Politiek verslaggever Xander van der Wulp over het CDA-lijsttrekkerschap van Wopke Hoekstra: “Het CDA ziet Hoekstra als iemand die de partij opnieuw kan verenigen”

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wordt lijsttrekker van het CDA. Donderdag maakte zijn collega Hugo de Jonge onverwacht bekend dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker. Politiek commentator van EenVandaag Joost Vullings en politiek verslaggever van de NOS Xander van der Wulp schuiven aan bij Op1 om te praten over de keuze van Hoekstra.

Volgens Xander van der Wulp was de steun van Pieter Omtzigt essentieel voor het CDA om Hoekstra te kunnen aanwijzen als nieuwe lijsttrekker. “Het partijbestuur wilde dat het Hoekstra zou worden. Dit is niet verrassend, het CDA ziet hem als iemand die de partij opnieuw kan verenigen. Omtzigt heeft veel aanhang binnen de partij, maar ook mensen die bang zijn dat hij het CDA gaat veranderen.” Toch werd Pieter Omtzigt tijdens de lijsttrekkersverkiezingen een zeer sterke nummer twee. Joost Vullings: “Je zou bijna zeggen: hij heeft recht op die positie, dat is wel zo democratisch. Het was bijna 50/50, de partij heeft gesproken. Het CDA kon hem dan ook niet zomaar passeren. Zonder de openlijke steun van Omtzigt had dit niet gekund.”

Xander en Joost gaan ervan uit dat de keuze van Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge niet is gemaakt zonder de nodige druk. Joost: “Er is volgens mij wel druk uitgeoefend op Hoekstra, De Jonge en Omtzigt. Maar zo gaat dat in een machtspartij als het CDA. De machtshebbers bedenken nu gewoon: met wie kunnen we de verkiezingen winnen? Voor hen is dat Wopke Hoekstra. Eerder al zei hij nee tegen het lijsttrekkerschap, maar dat kan hij nu geen tweede keer doen.” Helemaal zeker weten Xander en Joost dit niet, omdat alles zich de afgelopen dagen achter gesloten deuren heeft afgespeeld. Joost: “Ik ben heel benieuwd hoe het écht is gegaan met Omtzigt, maar daar komen we hoe dan ook achter.”

Maar wat maakt Wopke Hoekstra nu zo populair? Xander: “Eigenlijk is het best wel raar dat hij voor het CDA altijd al een soort kroonprins was. Hij is helemaal niet zo’n partijtijger. Op een congres is hij niet degene met een duidelijke visie voor Nederland, die de partij bij elkaar trekt en zegt: dit gaan we doen.” Het CDA doet nu ook nog geen duidelijke uitspraken over de kansen die Hoekstra heeft om premier te worden, volgens Xander. “Ze zijn daar heel voorzichtig in, omdat ze zien dat Rutte ver voorstaat. De kans dat ze hem verslaan is nog niet heel groot. Ze stellen nu vooral: we gaan de coronacrisis oplossen. Misschien dat Hoekstra het de volgende keer wél redt.”

Kijk het hele gesprek met Xander van der Wulp en Joost Vullings hier terug.

Vergelijkbare artikelen