Minister Stef Blok over zijn neef die als journalist vermoord werd in Indonesië: “Hij wilde gewoon verslag doen aan de wereld, maar heeft dat met zijn leven moeten bekopen”

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zet zich in voor wereldwijde persvrijheid, mede omdat zijn neef werd vermoord terwijl hij zijn werk als journalist in Indonesië uitvoerde. Collega Step Vaessen kende hem goed en maakte een documentaire. Bij Op1 vertelt Stef Blok waarom nieuwe wereldwijde steun aan persvrijheid wat hem betreft hard nodig is.

Dit jaar zijn wereldwijd al veertig journalisten vermoord en het wordt steeds erger volgens minister Blok. Ook in Nederland moeten sommige journalisten dag en nacht bewaakt worden. Blok: “Dit heeft invloed op het functioneren van de democratie. We hebben kritische journalisten nodig, ook voor hun informatieve functie.”

Opgepakt en opgesloten

Journaliste Step Vaessen heeft de bedreiging ervaren tijdens haar baan in Wit-Rusland. “Toen ik vijf weken in Wit-Rusland was, zag ik dat journalisten opgepakt en beschoten werden. Ze zijn een doelwit voor de autoriteiten, die een media-black-out wilden. Ze willen journalisten stilhouden. Ik ben zelf ook bijna opgepakt, mijn cameraman was al in handen van de autoriteiten. Nu wij hier zitten, zitten er tegelijkertijd zo veel mensen vast. Het ergste is dat ze ook daadwerkelijk journalisten het zwijgen opleggen. Nieuws over wat er in Wit-Rusland gebeurt, komt nu niet naar buiten door het optreden van de autoriteiten.”

“Dit maakt het ook persoonlijk”

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zet zich in voor wereldwijde persvrijheid, mede omdat zijn neef Sander Thoenes werd vermoord terwijl hij zijn werk als journalist uitvoerde in Indonesië. Minister Blok: “Het is voor veel Nederlanders oude geschiedenis, maar nu komt het weer dichtbij. Dit maakt het natuurlijk heel persoonlijk. Het was een leuke, intelligente en moedige jongen, anders doe je dit werk niet. Hij wilde gewoon verslag doen aan de wereld, maar dat heeft hij met zijn leven moeten bekopen.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Step Vaessen werkte tegelijk met Sander Thoenes in Indonesië. “Er was een enorme humanitaire crisis aan de gang. We waren allemaal bang en zenuwachtig, het was onvoorspelbaar en gevaarlijk. En toen was Sander ineens vermist. De volgende ochtend kregen we het bericht dat zijn lichaam was gevonden. Toen heb ik me wel gerealiseerd dat je met dit werk je leven kunt bekopen.”

Ongestraft

Vaessen bleef na de moord op Sander toch in Indonesië. Ze wilde erachter komen wie hem hadden vermoord. Dit is haar gelukt, ze heeft een volledige reconstructie kunnen maken en zelfs met de daders kunnen spreken. “Maar gerechtigheid blijft uit. We kunnen niet toekijken hoe geweld tegen journalisten ongestraft blijft, maar dat is met Sander wel gebeurd. Ditzelfde gebeurt met heel veel vermoorde journalisten: ze krijgen geen gerechtigheid. Het is echt de ‘veiligste misdaad’, omdat negen van de tien keer de daders vrijuit gaan.”

Minister Stef Blok wil daarom dat zo veel mogelijk landen overgaan tot actie: “Dit doen we bijvoorbeeld door beschermingsprogramma’s en bescherming van juristen. Landen die het met ons eens zijn sluiten zich erbij aan. ”

Kijk het hele gesprek met Stef Blok en Step Vaessen hier terug.

Vergelijkbare artikelen