Marieke Smits, Xander van der Wulp en Sywert van Lienden over de beslissing van Hugo de Jonge om te stoppen als lijsttrekker van het CDA

Parlementair journalist Marieke Smits, politiek verslaggever Xander van der Wulp en Sywert van Lienden over de beslissing van minister Hugo de Jonge om toch niet lijsttrekker van het CDA te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Hugo de Jonge trekt zich terug als lijsttrekker, want hij zegt het te druk te hebben met aanpak van de coronacrisis. “Menselijkerwijs begrijp ik dat hij nu zegt: ik kan het niet meer combineren. Maar het moet voor hem een heel ingrijpende beslissing zijn,” zegt Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken en collega van De Jonge in het kabinet.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Het is wel nieuws dat heel Den Haag toch wel verrast heeft. We zagen allemaal wat voor druk het op Hugo de Jonge legde en het politieke probleem voor het CDA, want eigenlijk moest hij het gaan opnemen tegen Mark Rutte de komende drie maanden in de verkiezingscampagne en tegelijkertijd moet hij samen met hem deze grote pandemie bestrijden. Dat is bijna niet te doen,” zegt Xander van der Wulp.

Nu wordt gezegd dat het allemaal te maken heeft met corona, maar er zijn ook mensen die denken dat het te maken heeft met hoe het CDA ervoor staat in de peilingen. Marieke Smits: “Dat denk ik misschien ook wel. Er was ook gemor binnen het CDA, hoorde je steeds vaker terug. Bijvoorbeeld dat er strubbelingen waren tussen Mona Keijzer en Wopke Hoekstra en aan de andere kant Hugo de Jonge, omdat zij het niet helemaal eens waren met zijn koers. Vanuit de partij werd ook steeds meer druk op hem uitgeoefend, dat hij meer leiderschap moest laten zien. Het verkiezingsprogramma werd samengesteld en daar werd hij al niet echt heel erg meer bij betrokken. Het was blijkbaar vooral Pieter Omtzigt die heel erg zijn stempel daarop kon drukken. De Jonge was gewoon te weinig zichtbaar, dat hoorde je ook binnen de partij steeds vaker terugkomen.”

CDA-lid Sywert van Lienden schreef mee aan het partijprogramma en kijkt met enig verdriet naar de situatie. “Je ziet iemand wiens jongensdroom het is om ooit partijleider van het CDA te worden en dan ben je er, maar word je door de pandemie in twee rollen gedrukt en wil je van elk iets maken. Dan moet je dat met 200 procent inzet doen. Maar dat gold voor allebei; voor zijn ministerschap maar ook binnen het CDA. Dan komt puntje bij paaltje, want komend weekend zou het partijcongres zijn, en dat was een soort point of no return. Als hij daar bevestigd was, had hij hem helemaal moeten uitspelen.”

Wopke Hoekstra
“Het bestuur is nu aan zet”, volgens Van Lienden. “Wopke Hoekstra moet heel erg gaan nadenken of het aan hem is en of hij de drive voelt om dit moment te gaan grijpen.” Van Lienden had nog even contact gehad met Hoekstra. Volgens hem was hij overvallen door de beslissing van De Jonge. “Hij heeft ook helemaal geen plan klaarstaan, volgens mij. Ik hoop eerlijk gezegd wel dat hij de moed nu bij elkaar kan rapen om die stap naar voren te gaan zetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen