Marike Stellinga over het nieuwe steunpakket voor de zwaarst getroffen sectoren

Marike Stellinga, redacteur van NRC Handelsblad, was woensdag aanwezig bij de persconferentie waar de ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes uitleg gaven over de 3,7 miljard euro die het kabinet aan extra coronasteun uittrekt. Biedt het kabinet voldoende perspectief aan de horeca? Of moet de grote klap nog komen?

Op Prinsjesdag maakte het kabinet een steunpakket van negen maanden bekend waarbij geleidelijk steeds wat minder geld vrij zou komen. Marike Stellinga: ”Die stap naar beneden gaat per 1 januari niet door. Goed nieuws voor ondernemers dus. Daarnaast krijgen bedrijven die heel veel omzetverlies hebben een extra subsidie. Denk aan de horeca, evenementen, touringcars, reisbureaus en cultuur.”

Extra subsidie
Bedrijven met heel veel omzetverlies kunnen hiermee dus extra geholpen worden. ”Als een bedrijf honderd procent omzetverlies heeft, dan kreeg het eerst vijftig procent van je vaste lasten vergoed. Dat wordt nu zeventig procent. Dat doet het kabinet echt om de bedrijven die in de tweede golf hard geraakt worden een extra steuntje in de rug te geven.”

Wiebes vertelde in de persconferentie herhaaldelijk dat het kabinet niet alleen de bedrijven kan helpen. Stellinga: ”Hij zei ook dat de overige dertig procent van het omzetverlies gedragen moet worden door bijvoorbeeld de verhuurder van het pand of  bijvoorbeeld door de brouwerij als het om een horecazaak gaat. Je moet in de economie aanpassing blijven vragen, van iedereen. Je kan niet alles in stand houden. Dat een verhuurder niet dezelfde huur kan vragen, maar ook een veer moet laten, dat stimuleert het kabinet door niet alles te vergoeden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Enorme steunpakketten
Het kabinet zit in totaal op zo’n zestig miljard aan steunpakketten. Marike Stellinga: ”Dit geld wordt eenmalig uitgekeerd en gaat op de staatsschuld. Het verschil met de leraren of het zorgpersoneel – die al jaren strijden voor meer geld – is dat dit allemaal eenmalige kosten zijn. Het doel is om erger in de economie te voorkomen.”

Het kabinet hoopt met deze steunpakketten veel bedrijven te redden. Marike Stellinga: ”Als die steun nu niet komt, zou je in een neerwaartse economische spiraal terecht kunnen komen. faillissementen, wanbetalingen, ontslagenen en minder consumptie tot gevolg. Nu is de hoop nog even extra te helpen om bedrijven door het laatste stukje heen te helpen. De extra steun komt nu ook omdat er met een vaccin licht aan het einde van de tunnel in zicht is.  Was dat licht er nu nog niet, dan was het kabinet de maatregelen gaan versoberen omdat het dan onvermijdelijk was geworden om extra aan te passen.”

Bekijk hier het hele gesprek met Marike Stellinga terug. 

Vergelijkbare artikelen