Joost Vullings, Ingrid Thijssen en Ernst Kuipers over de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge

Nederland snakt naar verlichting, maar die is nog niet in zicht. Sterker nog, de besmettingen lopen op. Met  Joost Vullings (politiek commentator van EenVandaag), Ingrid Thijssen (voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW) en Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) blikken we terug op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. 

Premier Rutte zei dat niet uitgesloten kan worden dat hij nog voor de kerst terug moet komen met strengere maatregelen, als de besmettingscijfers slecht blijven gaan. Is dat een plan of vooral een dreigement om ons in het gareel te houden? “Het is wel serieus, want als je ziet hoe de cijfers omhooggaan en als dat doorzet, lijkt me dat onvermijdelijk,” zegt Joost Vullings.

Wel wonderlijk vindt de politiek commentator dat niet specifiek werd verteld welke maatregelen er dan zullen volgen: “Het was misschien wel handig om dat nu al te zeggen, dan weet je ook waar je het voor doet. De taxatie die zij maken is dat als we ons goed gedragen dan moeten de besmettingen met dit pakket naar beneden kunnen. Je neemt het risico dat we over twee weken zeggen: hadden we toch maar ingegrepen.”

De tijdelijke lockdown duurt nu vrij zeker tot half januari. Ingrid Thijssen zoomt in op de gevolgen voor de economie. “Dat is met name voor de ondernemers die echt zwaar getroffen zijn een ontzettend hard gelach. Zeker als je door je oogharen kijkt want als het zo doorgaat duurt het nog wel langer dan tot half januari. Het is ongelofelijk belangrijk dat er een goed steunpakket komt voor juist die aller zwaarst getroffen sectoren. En ik denk dat het ook heel belangrijk is dat we toch gaan kijken hoe je met behulp van testen toch weer dingen mogelijk kunt maken, zoals wel naar de horeca.”

Er zijn op de persconferentie dus geen nieuwe maatregelen afgekondigd. Denkt Ernst Kuipers dat we ons nu ineens beter aan de huidige maatregelen gaan houden? “Als je deze situatie in een iets langer perspectief bekijkt dan zie je dat het aantal besmettingen nu ongeveer op het niveau zit van half oktober. Precies op het moment dat we die vorige set van maatregelen, die nu nog steeds gelden, genomen hebben”, zegt Kuipers.

“Daarna is het aantal besmettingen nog wat verder omhooggegaan en toen flink naar beneden. Nu stabiliseert het weer bij diezelfde maatregelen. Daar zit tenminste een belangrijke factor naleving in,” gaat Kuipers verder. Hij snapt om die reden wel dat het kabinet het met dezelfde set maatregelen denkt te doen. “Want alles wat je strenger maakt, heeft nog weer een grotere impact.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Grote vraag is dus waar de huidige stijging van de besmettingen door komt? Sommige mensen denken dat Black Friday een hoofdoorzaak is. Jan van Zanen spreekt in zijn Den Haag vrouwen en mannen die de eerste golf hebben overleefd en nauwelijks zijn hersteld bij de tweede golf . “Mijn hemel mensen: dat is toch het allerbelangrijkste argument, leef nou die maatregelen na,” zegt de burgemeester.

Zouden er niet extra maatregelen aangekondigd moeten worden? Van Zanen: “Ik had in ieder geval de hoop dat we met kerst met zes gasten konden zijn.’’ Ernst Kuipers: “Ik had het ook dolgraag gezien, maar in deze setting ben ik blij dat hier afstand van genomen is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De wereld snakt naar een uitweg en de coronavaccins lijken nu dan toch echt in aantocht. Maar Kuipers waakt ervoor dat we ons gaan blindstaren. “We wachten er allemaal op, maar  we moeten misschien ondertussen niet vergeten om te blijven zoeken naar andere oplossingen. Momenteel wordt in een grote studie in een heleboel Nederlandse ziekenhuizen onderzocht of je mensen die het meest at risk zijn om ernstig ziek te worden als ze positief testen, kunt beschermen met antistoffen van patiënten die het eerder gehad hebben, oftewel met plasma. Mensen van 70 jaar en ouder die positief testen of mensen van 50 jaar en ouder met onderliggende ziekten, kunnen zich aanmelden via: www.cov-early.nl

Tot slot gaat Ernst Kuipers nog in op het probleem dat lang niet alle mensen, waaronder zorgpersoneel, staat te springen om zich meteen al te laten inenten met een coronavaccin. Uit de peilingen blijkt dat een derde van het zorgpersoneel bereid is zich te vaccineren. Kuipers is ervan overtuigd dat het aantal straks flink hoger zal zijn.

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen