Henk Grol en Kees Jansma pleiten voor versoepeling van maatregelen voor amateur en topsport

Dinsdag is de persconferentie van het kabinet en krijgen we te horen hoe de feestdagen eruit komen te zien. Bij Op1 willen Kees Jansma en judoka Henk Grol een pleidooi doen voor versoepeling van de coronamaatregelen in amateur- en topsport. Arts en microbioloog Andreas Voss over hoe reëel dit is en of ons überhaupt versoepelingen te wachten staan.

Kees Jansma is van mening dat amateursporten de afgelopen tijd te weinig aandacht hebben gekregen. ”Er is veel te weinig gesproken over de sociale aspecten en bewegingsarmoede. We hebben 1.2 miljoen mensen die actief aan voetbal doen, we hebben volwassen die niet kunnen sporten en jeugd die nu langs de kant staan. Het is te gek voor woorden. Het sociale contact dat kinderen missen wordt echt onderschat.”

Amateurcompetities
Kees Jansma is van mening dat de amateurcompetities weer hervat moeten worden. ”Als er nou ergens ruimte is om gezond te sporten, dan is het buiten op een voetbal- of hockeyveld. Zet tien toeschouwers langs het veld en je hebt van helemaal niemand last. Kantines en kleedkamers hoeven niet open, hoe erg dat ook is. Dat kan iedereen thuis regelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Quarantaine
Judoka Henk Grol werd een maand geleden positief getest op het coronavirus. Hij wil nu weer volop gaan trainen voor de Olympische Spelen, maar de PCR-test bleef bij Grol aangeven dat hij het coronavirus bij zich droeg. Arts en microbioloog Andreas Voss: ”Dat is normaal. Het niet levensvatbare onderdeel van het virus kan je nog bij je dragen. Dat is heel vervelend.”

Henk Grol: ”De quarantaine is een enorm probleem voor de topsport in Nederland. We hebben heel veel bubbels, maar ik hoop dat de quarantaineregels voor topsporters iets versoepeld kunnen worden. Veel andere landen organiseren het anders, waardoor topsporters daar een voorsprong kunnen krijgen richting de Olympische Spelen.”

Volgens Andreas Voss zijn de foutieve positieve PCR-testen zeldzaam. ”Dat percentage ligt gelukkig ver onder de 1 procent. We zien meer en meer testen op de markt komen. Testen die kwantitatief maar misschien ook wel kwalitatief beter worden. Ook zullen die testen alleen maar sneller worden. Je hebt wel mensen nodig die deze testen kunnen implementeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Andreas Voss, Kees Jansma en Henk Grol terug. 

Vergelijkbare artikelen