Ab Osterhaus en Suzanne Unck over vaccineren tegen het coronavirus

Viroloog Ab Osterhaus denkt dat Engeland met vuur speelt door volgende week al te gaan vaccineren. Bij Op1 vertelt Osterhaus waarom hij daar vraagtekens bij zet. Suzanne Unck kent geen twijfel en liet zich alvast vaccineren.

Ab Osterhaus (“Een viroloog met bijsluiter” volgens de NPO Ombudsman) legt uit wat het betekent als uiteindelijk een groot deel van Nederland gevaccineerd is: “Als kwetsbare mensen eerst gevaccineerd worden, geeft het verlichting voor de ziekenhuizen, maar daarna moet de andere groep echt zo snel mogelijk aan de beurt komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Suzanne Unck is in tegenstelling tot veel andere mensen niet zo huiverig om zich te laten inenten met het coronavaccin. Sterker nog, ze heeft het al gedaan want ze is proefpersoon voor het Janssen vaccin. “Ik denk dat we beter op de wetenschap kunnen vertrouwen dan op ons eigen oordeel, in het algemeen. En ik heb heel erg het gevoel dat ik dit kan doen, want ik ben gezond en ik vind dat we met z’n allen ook moeten bijdragen aan iets wat een gezamenlijke oplossing moet worden. Ik wil ook weer naar die festivals en weer lekker uit eten gaan in een restaurant, maar ook dat die vriendin van mij die sinds maart al binnen zit omdat ze in een risicogroep zit, weer naar buiten kan.” verklaart Suzanne.

Suzanne heeft twee inentingen gehad, maar weet nog niet in welke onderzoeksgroep ze zit. In totaal zijn er tien groepen, daarom zou het zomaar kunnen dat ze een placebo heeft gehad. Tot nu toe heeft ze nog geen buitensporige reacties gehad op de prikken. Ab Osterhaus: “Even voor de duidelijkheid: als we dit soort mensen niet hadden, dan zouden we überhaupt geen vaccin krijgen. Over het algemeen als je kijkt bij dit soort vaccinproeven, dan zie je dat de placebogroep soms meer bijwerkingen krijgt dan de gevaccineerde groep. Die liggen zo dicht bij elkaar, dus die risico’s zijn heel erg klein.”

Kijk het volledige gesprek hier terug

 

Vergelijkbare artikelen