Documentairemaker Sinan Can en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz over het gevaar van terugkerende IS-vrouwen

Documentairemaker Sinan Can waarschuwt dat steeds meer uitgereisde IS-vrouwen onderweg terug zijn naar Nederland. Bij Op1 bespreekt hij dit met Tweede Kamerlid voor de VVD Dilan Yeşilgöz. Zij vindt het een vreselijke gedachte en wil de wet aanpassen om hen alsnog te kunnen weren.

Sinan Can sprak voor een documentaire met Angela B. Volgens de NOS is zij een berucht jihadist die zich bij IS aansloot. Sinan Can: ”Zij is een van de beruchte jihadisten. Daar zitten in een detentiekamp nog wel meer beruchte jihadisten. Zij is wel een van de vrouwen die tot het laatste moment is gebleven en dus ook tot het eind trouw is gebleven aan IS.”

Gevaarlijk
Je zou dus zeggen dat zij gevaarlijk is. Sinan Can: ”Ik weet niet of zij hier een aanslag wil plegen. Het gevaar zit ‘m er ook in dat zij een soort inspiratiebron kan worden voor een generatie die na haar komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Angela B. zegt niks af te weten van de aanslagen die gepleegd werden. Sinan Can: ”Ik geloof dat niet. Als jij in het kalifaat hebt gezeten waar iedere vrijdag mensen geëxecuteerd werden en onthoofd, dan is het niet mogelijk om daar helemaal niets van mee te krijgen. Toch is dat het verhaal waar ze mee naar buiten komen. De mannen hebben allemaal brood gebakken en vrouwen zaten allemaal thuis. Dan vraag je je toch af wie dan al die aanslagen heeft gepleegd?”

Bewijs
Volgens documentairemaker Sinan Can is er weinig bewijs. ”Dat is verschrikkelijk en dat weten zij ook. Zij hebben natuurlijk ook de zaak van Laura H. gevolgd die hier iets meer dan een jaar vastgezeten heeft. Zij gaan dus ook van die strafmaat uit.” Dilan Yeşilgöz: ”Het is vreselijk. Ik vind het ook vreselijk dat zij een jihadbruid wordt genoemd, zij is gewoon verdachte van terroristische daden.”

Yeşilgöz: ”Iemand als Angela B. is daarheen afgereisd om zich aan te sluiten bij een strijd die gericht is om alles te vernietigen waarvoor wij staan. Ik vind dat vrouwen die daar zijn terroristische daden faciliteren. Dat is wat mij betreft net zo misdadig.”

Kijk hier het hele gesprek met Sinan Can en Dilan Yeşilgöz terug. 

Vergelijkbare artikelen