Wanneer gaat Nederland vaccineren? Ton de Boer, Agnes Kant en Paul Korte over de stand van zaken

Gaat het lukken, vaccineren vanaf 4 januari, zoals minister Hugo De Jonge hoopt? Ton de Boer, Voorzitter College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, weet alles van de toelatingsprocedure, Agnes Kant, directeur van het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb van de mogelijke bijwerkingen en Paul Korte, directeur External Affairs Janssen Nederland, van de verspreiding van het vaccin. 

In Engeland wordt volgende week al begonnen met het vaccineren. Ton de Boer, Voorzitter College ter Beoordeling van Geneesmiddelen: ”Zij behoren natuurlijk niet meer tot de EU. De 27 Europese landen gaan gezamenlijk een advies bij het Europees geneesmiddelen agentschap EMA uitgeven. De Britten doen een eigen beoordeling. Opvallend is dat voorbereidingen in Engeland officieel dinsdag zijn begonnen en zij woensdag al een besluit hebben genomen. Het lijkt dat zij mogelijk al wat informatie hebben gehad. Toch denk ik zeker niet dat Europa ons afremt. ”

4 januari
Minister Hugo de Jonge hoopt dat we in Nederland vanaf 4 januari kunnen starten met vaccineren. Toch zijn er veel zorgen bij zorginstellingen en huisartsen over de haalbaarheid van deze uitspraak van De Jonge. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, begrijpt de zorgen. ”Het is belangrijk dat dit zorgvuldig uitgevoerd wordt. We zijn zo blij met dit perspectief. Het kan niet zo zijn dat het uitrollen van het vaccin voor vertraging gaat zorgen.”

Diederik Gommers over de logistieke uitdagingen die komen kijken bij het verspreiden en toedienen van de vaccins. ”Het kan niet zo zijn dat als de potjes klaarstaan en het virus nog rondwaart, we een maand nodig hebben om de prikken te geven. Zodra het vaccin veilig en vrijgegeven is, moeten we heel hard aan de gang om mensen zo snel mogelijk te vaccineren.”

Paul Korte, directeur External Affairs Janssen Nederland is blij met de ambitie van minister De Jonge. ”We hebben laten zien dat in heel korte tijd een vaccin ontwikkeld kan worden. Dan zou het heel jammer zijn als niet met dezelfde snelheid en ambitie de laatste belangrijke stap gezet kan worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bijwerkingen
Agnes Kant, directeur Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb, is al bezig met de voorbereidingen voor als het coronavaccin in gebruik wordt genomen. ”Zorgverleners en mensen die gevaccineerd worden, kunnen zich bij ons melden. De medewerking van mensen met vermoedelijke bijwerkingen is hard nodig. Wij kunnen dan snel in kaart brengen welke bijwerkingen optreden. Zowel bekende, veelvoorkomende en bijzondere bijwerkingen. Ook blijven we alert op het onverwachte, hoe klein de kans ook is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek over vaccineren terug. 

Vergelijkbare artikelen