VVD kiest voor vrouwen aan de top: Tamara van Ark, Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yeşilgöz

De VVD presenteerde dinsdag de lijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Na Mark Rutte kiest de partij voor ‘vrouwen aan de top’: vier van de eerste vijf op de lijst zijn vrouwen. Alle vier schuiven schoven aan bij Op1: Tamara van Ark, Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yeşilgöz.

Vier vrouwen in de top-5: is dit een statement van de partij? “Voor mij persoonlijk voelt het niet zo”, zegt Tamara van Ark. “Ik heb altijd gezegd dat ik ergens voor gevraagd wil worden omdat ik ergens goed in ben, omdat ik ergens voor sta. En niet vanwege het simpele feit dat ik een vrouw ben. Het is natuurlijk wel heel erg gaaf, ik ken mijn collega’s natuurlijk goed en ben heel trots op hen.”

Sophie Hermans is de campagneleider. Heeft zij een rol in gespeeld in de keuze om deze vier vrouwen hoog op de lijst te plaatsen?  “Voor de VVD-campagne is het gewoon super belangrijk om goede mensen te hebben op de hele lijst. Ik geloof erin dat we met die mensen het verhaal waar wij voor staan het beste kunnen vertellen. Het maakt niet uit of dat mannen of vrouwen zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat met de mensen hier aan tafel super goed kunnen doen.”

Bente Becker is allereerst blij verrast over haar plaats op de VVD-lijst. “We zijn toevallig vrouw en het is mooi dat het kan in 2020. Maar waar we echt voor strijden is de inhoud van onze doelen. Het is uiteindelijk gewoon onze baan, vrouw of niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bij de vorming van het huidige kabinet kreeg Mark Rutte de kritiek dat hij te weinig vrouwelijke bewindspersonen had gevonden. Heeft Rutte geleerd van de kritiek van toen? Dilan Yesilgöz: “Ik denk eerlijk gezegd niet dat het toen uitmaakte of je man of vrouw was, maar dat er toen gezocht is naar wie past daar het beste op de lijst en ik hoop dat het nu net zo is gegaan. Dus in die zin zie ik daar geen verandering in. Wat wel belangrijk is – maar dat is een heel ander verhaal – is dat vrouwen hun vinger opsteken, ambitie laten zien en ook naar voren durven te stappen. Dat is waartoe vrouwen minder geneigd zijn om te doen en mannen sneller. Dat is een opdracht voor onszelf. Ik hoop dat het toen niets uitmaakte of je man of vrouw was en dat het nu niets uitmaakt of je man of vrouw bent.”

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen