Sonja Barend: ‘Demonstreren? Nee, nu net even niet’

Hoe zou Sonja Barend over de wereld van nu denken? Een vraag die misschien wel heel veel mensen bezighoudt, maar in ieder geval haar uitgever. Die vroeg de voormalige talkshowpresentatrice en journalist een boekje te schrijven waarin ze de wereld in coronatijd beschouwt, nu de maatschappij tegelijk stil- en op zijn kop staat. Maar ze laat zich ook horen over solidariteit tussen de generaties, ouder worden, de natuur en het opvoeden van stiefdochters. Geen onderwerp ontkomt aan de scherpe pen van Barend. Bij Op1 vertelt ze over ‘De appel in het paradijs’.

De man van Sonja is het eens met Jort Kelder, die al vroeg in de coronacrisis zei: “Het is vooral een probleem van te dikke, rokende 80-plussers. Hoeveel economische schade is het redden van mensen die anders toch over twee jaar doodgaan ons waard?’ “Ik voerde die discussie met mijn man en hij zei: ‘De hele economie gaat kapot en ik vind het het toppunt van solidariteit dat wij op die manier beschermd worden’. Daar valt wat voor te zeggen, maar ik vind dat we dit alleen maar kunnen overwinnen als we het samen doen. Ik heb het echt verschrikkelijk moeilijk met die mensen die staan te demonstreren, dan is er weer Viruswaarheid of Viruswaanzin. En dan staat er weer een groep te demonstreren die tegen het vaccin is.”

“We hebben nou helemaal recht van demonstratie in dit land”, werpt Tijs van den Brink op. Sonja Barend: “Dat is allemaal reuze goed, maar dit keer nou net even niet, want ik denk dat we het alleen overwinnen als we het samen doen.”

Pim Fortuyn

Kan Sonja Barend nog naar andere talkshows kijken als kijker? “Niet helemaal. “In dit geval kan ik er wat over opschrijven in een klein boekje.”

Net als in deze uitzending ging het in 1999 in Barend & Witteman ook al over de oliemaatschappij, toen met Pim Fortuyn. In haar boek benoemt Barend dit fragment specifiek, omdat ze het bijzonder vindt dat hij van mening veranderde. “Uniek. Dit is nooit eerder gebeurd. Ik ben echt anders naar Fortuyn gaan kijken. Ik denk vaak: Waarom zegt een politicus nooit, ‘dit heb ik verkeerd gezien, daar kom ik op terug’. Dat maakt je uniek.”

Barend is heel realistisch in haar boek, als het gaat over de vraag of haar werk zoden aan de dijk heeft gezet: ‘Zijn we verdraagzamer geworden? Hebben we meer compassie met de medemens gekregen?’ “Het is wel zo dat we bereid zijn met z’n allen – veel meer dan vroeger – over dingen te praten. Om uit te wisselen. Mensen kunnen beter formuleren en zijn minder bang om dingen te zeggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het gesprek met Sonja Barend hier terug

Vergelijkbare artikelen