Ruben van der Meer: ‘Shell is als een verslaafde junk die nu echt móét gaan afkicken’

Dinsdag is de grote Klimaatzaak tegen Shell begonnen. Vereniging Milieudefensie probeert samen met ruim 17.000 mede-eisers via de rechter af te dwingen dat het olieconcern een groener beleid gaat voeren. Nine de Pater, campagneleider van Milieudefensie, benadrukte deze eis nogmaals in de rechtszaal. Mede-eiser van het eerste uur cabaretier Ruben van der Meer staat volledig achter haar campagne. 

“Activist, zo mag je het zeggen ja’, zegt Ruben van der Meer. “Dit gaat me aan het hart. Ik wil ze graag helpen, en dit is meer mijn kracht, om het leuk te brengen met een beetje humor. Mij werd gevraagd een filmpje te maken en toen was het idee om met een camera naar een tankstation te gaan. Dat is meer activisme. Je moet het denk ik met wat humor brengen, met een metafoor.”

“De rechtszaak moet je ook zien als een interventie”, volgens Van der Meer. Hij komt met een beeldende metafoor: “Shell is onze verslaafde oom, en alle mede-eisers die gaan nu zeggen: je moet nu gaan stoppen, je moet clean worden. Het is al bekend vanaf de jaren 70 dat het heel slecht voor het milieu is. En we zijn er gewoon mee doorgegaan. En wat ik zeg: het is als een verslaafde junk die zegt ‘ik stop over 30 jaar’. Dat is wat Shell zegt.”

“Kijk, het gaat puur om hebzucht, om geld verdienen,” gaat Van der Meer verder. “En daar willen ze zo lang mogelijk mee doorgaan. Geld verdienen is gewoon verslavend, dat is heerlijk. Het kan gewoon niet meer.”

Vereniging Milieudefensie wil dat “Shell stopt met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering en concreet dat ze minder CO2 gaan uitstoten, om precies te zijn 45 procent minder in 2030,” aldus Nine de Pater.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen