Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma over vuurwerkverbod: “We zijn een samenleving en we moeten samen leven, is het dan echt zo erg om het een jaartje over te slaan?”

Dit weekend werd het in veel steden vanwege de Black Friday-kortingen veel te druk. Ook was er op verschillende plekken overlast door vuurwerk afstekende jongeren. Bij Op1 schoven burgemeester van Eindhoven John Jorritsma en hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte aan om te praten over ons gedrag tijdens deze pandemie.  

De winkelstraten overspoelden dit weekend in de meeste grote steden. In Amsterdam werd opgeroepen niet meer naar het centrum te gaan en in Rotterdam werden de winkels vroeg gesloten. Toen het tijdens Black Friday in Eindhoven uit de hand liep, riep burgemeester John Jorritsma een noodbevel uit: “Om drie uur heb ik winkeliers opgeroepen geen klanten meer binnen te laten, vanaf vier uur moesten de winkels leeg zijn. Daarna liep het ook echt leeg, mensen begrepen het. Winkeliers waren opgelucht na mijn oproep. Het was voor hen en de handhavers niet meer veilig onder controle te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Feestdagen voor de deur

Sinterklaas, kerst en oud en nieuw staan ook nog voor de deur. Daarover moeten volgens Jorritsma duidelijke afspraken worden gemaakt door burgemeesters van de concentratiegebieden waar het op dit moment te druk wordt. “We gaan samen met alle burgemeesters tips uitwisselen om dit onder controle te houden. Afgelopen weekend werd namelijk duidelijk dat onze maatregelen niet genoeg waren, dus moeten de krachten worden gebundeld.” Hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte weet waar dit door komt: “Matrixborden met alleen het advies om afstand te houden is geen effectieve communicatie. Je moet mensen uitleggen waarom het van belang is om dit te doen en hoe ze zelf bijdragen aan de verspreiding van corona. Een van de problemen is dan ook dat mensen het nu vooral op een rationeel niveau weten, maar niet op een emotioneel niveau voelen. Ze zien het virus niet écht voor zich in hun persoonlijke bubbel.”

Een betere manier om het gevaar van corona te communiceren is volgens Van den Putte een versimpeling van besmettingen te laten zien. Ook zal duidelijkere communicatie en informatie stadsgangers bewuster maken van de gevolgen van een middagje winkelen. “Mensen gebruiken niet zomaar hun gezond verstand, ze gaan naar de stad met het idee dat het niet druk zal zijn. Wat zou helpen is het spreiden van de openingstijden en druktemeters aanbieden. Maak daarnaast bijvoorbeeld de rustige winkeltijden aantrekkelijker door bijvoorbeeld een cadeautje of korting.”

Vuurwerkgeweld

Niet alleen overvolle winkelstraten hielden dit weekend de gemoederen bezig bij gemeentes. Het afschaffen van het vuurwerk roept bij jongeren extreem veel verzet op. Jorritsma kan de reacties niet begrijpen. “We zijn een samenleving en we moeten samen leven. We moeten de druk op de zorg verlichten en zorgmedewerkers niet ook nog overspoelen met vuurwerkslachtoffers. Als het dan zo erg is om één jaartje het vuurwerk over te slaan, dan begrijp ik dat niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Burgemeesters van verschillende grote steden denken wel na over alternatieven voor jongeren, maar wel binnen het pakket van coronamaatregelen. Jongeren leveren verschillende ideeën aan, zoals bioscopen die ’s nachts open zijn of scooter drive-in’s. Jorritsma ziet er niets in. “Waarom zouden we versoepelingen voor deze groep regelen, maar niet voor bijvoorbeeld de horeca?”

Volgens Van den Putte moet je jongeren een alternatief bieden. “Je moet niet alleen zeggen wat niet kan, maar ook vooral wat wél kan. Als ze met ideeën komen, kijk dan echt of dit kan en wijs ze niet meteen af. Geef jongeren op een veilige en kleinschalige manier wat te doen met oud en nieuw, anders gaan ze juist op straat rondlopen, zoals de afgelopen dagen gebeurd is.”

Kijk het hele gesprek met Bas van den Putte en John Jorritsma hier terug.

Vergelijkbare artikelen