Bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips pleit voor tijdige koerswijziging van innovatieland Nederland

Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Phillips, gaf maandag de EW Economie-lezing in het Amsterdamse cultuurhuis Felix Meritis waarin hij zijn visie op Nederland geeft. Hij spreekt onder meer over de noodzaak van concurrentiekracht in ons land. Frans van Houten vertelt bij Op1 waarom wat hem betreft innoveren het kernwoord voor de toekomst is.

“Een paar van de kerncompetenties van Nederland zullen aan kracht inboeten. Bijvoorbeeld in de landbouw, daar hebben we het stikstofprobleem, dus daar zullen we moeten innoveren. En de petrochemie in de haven; alle fossiele brandstoffen gaan weg, dus daar zullen we toch wat nieuws voor moeten bedenken. Nu hebben we een zeehaven en een luchthaven; maar in welke mate in de geopolitiek gaat de goederenstroom straks nog via Rotterdam?”, vraagt Van Houten zich af.

“Ik denk dat we ons niet altijd realiseren dat het goede kwetsbaar is, totdat het te laat is en we hebben het ineens niet meer. Mijn pleidooi is dat we op tijd onze koers moeten verleggen en investeren, zodat we over vijf of tien jaar nieuwe sterktes hebben en daarin weer een exportland kunnen zijn,” aldus Van Houten.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het gesprek met Frans van Houten hier terug

 

 

Vergelijkbare artikelen