Marjolein van Egmond over verwarring rondom Oxford-vaccin: “Het betekent dus de studie opnieuw doen, maar het is wel een nuttige fout”

Er is verwarring rondom het Oxford-vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dit is het vaccin waarvan Nederland 11,7 miljoen stuks heeft besteld. Eerder deze week kwamen ze met mooie resultaten op de proppen, maar de onderbouwing daarvan blijkt niet helemaal waterdicht. Immunoloog van het Amsterdam UMC Marjolein van Egmond besprak het bij Op1.

Wat is er dan mis gegaan? En hoe problematisch is dat? Marjolein legt het uit: “Eén groep uit het onderzoek heeft de verkeerde dosis van het vaccin gekregen, waardoor het onderzoek niet meer betrouwbaar is. Toch bleek dat in deze groep erg weinig mensen corona kregen. Dit is een positief resultaat, maar het is niet gegaan zoals het hoor. Het betekent dus toch: terug naar de tekentafel en de studie opnieuw doen. Maar de uitkomst is dus wel een nuttige fout.”

Kijk het hele gesprek met Marjolein van Egmond hier terug.

 

Vergelijkbare artikelen