Joost Vullings en Harm Ede Botje over een nieuwe chaotische dag bij Forum voor Democratie

Thierry Baudet kan het hoofdkantoor van Forum voor Democratie niet in, maar heeft wel de controle over de sociale mediakanalen. Hij wil tóch weer partijleider worden, maar het bestuur wil hem royeren. Wie is er eigenlijk de baas bij de partij die op woensdag nog verder implodeerde. Politiek verslaggever van EenVandaag Joost Vullings en Forum-kenner Harm Ede Botje over de chaos bij Forum voor Democratie.

Kan Baudet nooit meer terugkomen als partijleider? “Daar gaan de leden over”, zegt Vullings. “Maar dat hij met de mensen met wie hij heeft samengewerkt de afgelopen jaren nog iets kan doen is inderdaad uitgesloten, je ziet nu gewoon een splitsing van een partij, je ziet het nu gewoon uit elkaar vallen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Waarom nu en niet toen?
Is er een kans dat Baudet voor zichzelf gaat beginnen? “Ik sluit niets meer uit”, zegt Harm Ede Botje. “Hij is altijd op zoek gegaan naar een eigen plek voor hemzelf en met anderen daarbij. Nu hier een enorme brand is uitgebroken, begint hij misschien wel weer een nieuwe club. Ik weet zeker dat we nog lang niet van Baudet af zijn. Hij blijft een grote rol spelen in het Nederlandse publieke debat. Ook als dit met een donderend geraas in elkaar stort. Hij houdt van het publieke debat, heeft een enorme aanhang, heeft heel veel mensen die hem adoreren. Ik zie hem niet gaan.”

“De dam breekt en al deze mensen stromen nu naar buiten,” zegt Ede Botje. “Dus we krijgen de komende tijd ontzettend veel verhalen van al deze mensen die een aantal jaren verblind zijn geweest door de charme en het charisma van Thierry Baudet. Misschien hebben ze zijn ideeën niet altijd gezien. Heel veel mensen hebben op de eerste rij gezeten bij toespraken van Freek Jansen, die nu zo omstreden is omdat hij extreemrechtse ideeën tentoonspreid. Al deze mensen hebben dat gehoord; waarom zijn ze niet een half jaar geleden uitgestapt na de trein-tweet? Waarom zijn ze niet uitgestapt na de ‘uil van Minerva-speech’? Er zijn zoveel momenten geweest, waarom nu en niet toen?

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek hier terug

Vergelijkbare artikelen