Xander van der Wulp, Harm Ede Botje, Chris Aalberts en Ronald Sørensen over de totale chaos bij Forum voor Democratie

Nadat Thierry Baudet zich niet alleen terugtrekt als lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD), treedt hij ook terug als partijvoorzitter. Freek Jansen staat niet meer op de kieslijst. En nu de nummer twee Theo Hiddema per direct de Tweede Kamer verlaat en senator Paul Cliteur (en mentor van Baudet) de Eerste Kamer, is de chaos compleet. Bij Op1 praten we erover met Xander van der Wulp, politiek verslaggever bij de NOS, Harm Ede Botje, schrijver van het boek “Mijn meningen zijn feiten’’ en Chris Aalberts, politicoloog en gespecialiseerd in FvD.

Eerste Kamerlid en gemeenteraadslid in Amsterdam voor Forum voor Democratie Annabel Nanninga kwam dinsdag met een bikkelharde verklaring. Nanninga schrijft: ”De media praten geen nazisme propagerende appjes goed. De media flirten niet steeds met complottheorieën en types van bedenkelijk allooi. Dat doet binnen de FVD maar een persoon en dat is partijleider Baudet.”

Verklaring Nanninga
Chris Aalberts: ”Het is een stevig stuk. Het is jammer dat Nanninga geen columnist meer is, want ze kan leuk schrijven.” Na deze verklaring van Nanninga kan het volgens Harm Ede Botje nog maar twee kanten op. Of Baudet gaat weg of hij blijft. Eigenlijk moeten ze kiezen tussen Nanninga en Baudet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Chris Aalberts is deze chaos ontstaan door een combinatie aan zaken. ”Intern heerst er een perverse cultuur. Extremisme wordt toegedekt en nu is er drie dagen lang vergaderd over hoe ze nou met het nazisme om moesten gaan. Het gaat ook over dat er een angstcultuur heerst en Baudet eigenlijk alles bepaalt.”

Angstcultuur
FvD-lid Ronald Sørensen ergert zich aan het gebruik van het woord nazisme. Volgens hem zitten er bij iedere partij ”malloten” en die moeten wat hem betreft aangepakt worden. ”Ik vind de brief van Nanninga ook een voorbeeld van amateurisme. Als fractie hoor je te besluiten sommige dingen niet naar buiten te brengen. In alle politieke partijen zijn ruzies en die hoor je binnenskamers te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Politicoloog Chris Aalberts is het niet met Sørensen eens. ”Ik wil het hierbij heel sterk voor Nanninga opnemen. Mensen binnen Forum lopen steeds tegen een muur aan als ze intern kritiek uiten. De extreme appjes binnen de jongerenafdeling van Forum van Democratie is een zaak die al sinds april loopt. De partij heeft maanden de tijd gehad om daar iets tegen te doen.”

Bekijk hier het hele gesprek met Xander van der Wulp, Harm Ede Botje en Chris Aalberts terug. 

Vergelijkbare artikelen