Peter Langenbach (Maasstad Ziekenhuis) kon niet slapen na opmerking Bruls over feestjes voor jongeren met Oud en Nieuw: ‘Echt onverantwoord’

Voorzitter van het landelijk Veiligheidsberaad Hubert Bruls wil dat jongeren met Oud en Nieuw naar een georganiseerd feest kunnen. Een goed idee vindt millennial-expert Talitha Muusse. Maasstad Ziekenhuis-bestuurder Peter Langenbach en VVD-politicus Vincent Karremans vinden het volkomen onverantwoord. 

Peter Langenbach zat naar Op1 te kijken toen Hubert Bruls zijn ideeën over Oud en Nieuw-feestjes besprak. “Ik kon er eigenlijk niet van slapen moet ik eerlijk bekennen. Ik was zo verbaasd, het was op de avond na de persconferentie en ‘we gaan eventjes feestjes organiseren’, terwijl je in het ziekenhuis zo hard aan het werk bent met iedereen. En niet alleen in het Maasstad Ziekenhuis, ik heb ook gebeld met collega’s in Amsterdam en daar is het precies hetzelfde; het ziekenhuis ligt voortdurend vol. Nog steeds rijden ambulances rondjes omdat ze een bed voor de patiënten proberen te vinden. We zitten zes weken van Oud en Nieuw af en dan gaan we het hebben over feestjes.”

Langenbach benadrukt dat hij zelf ook behoefte heeft aan ruimte en ook heel goed kan begrijpen dat jongeren ruimte willen en klaar zijn met het virus. “Maar ik vind dat je door dit soort plannen te lanceren een soort geest-uit-de-fles-effect krijgt. Mensen die denken: het kan weer. En ik hoor jongeren om me heen nu ook zeggen: als het over zes weken kan, dan kan het ook over twee weken, ik ga wat organiseren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eerder zagen we al in het nieuws dat her en der in het land illegale feesten plaatsvinden van jongeren die stoom willen afblazen en het daarom maar zelf onder de brug of in het bos organiseren. Is het dan niet beter om te zoeken naar oplossingen om het wél op een verantwoorde manier te organiseren? Langenbach: “Als ik met microbiologen praat, hebben ze het over de derde golf die 14 januari gaat starten, want het is 14 dagen na Oud en Nieuw. Dan zijn we weer terug bij af en kunnen we weer opnieuw beginnen om van 12 duizend besmettingen per dag het terug te brengen naar de 5 of 6 duizend waar we nu op zitten. Dat is mijn grote waarschuwing.” Langenbach trekt nog de vergelijking met Canada, omdat dat land behoorlijke problemen heeft gehad doordat families met Thanksgiving Day met elkaar rond de tafel hebben gezeten, waardoor weken later een grote coronagolf kwam.

Vincent Karremans (VVD) benoemt de vreemde tegenstelling dat jongeren logischerwijs met elkaar willen feesten, met elkaar willen zijn en sociale contacten hebben, maar we aan de andere kant de besmettingen zo veel mogelijk omlaag willen houden, zodat de horeca weer open kan en jongeren juist weer met elkaar het terras op kunnen om een biertje te drinken.

Talitha Muusse vraagt zich af hoe graag bestuurders nou echt willen dat het goed gaat met de jongere generatie. “Hoe belangrijk is hun gezondheid eigenlijk voor jullie? Iedere keer als jongeren voor zichzelf opkomen, is het gebrek aan solidariteit, maar ondertussen houden jongeren zich al acht maanden in een hele precaire leeftijdsfase heel goed aan hele grote maatregelen. De solidariteit naar jongeren, die mis ik.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het gesprek met Peter Langenbach, Vincent Karremans en Talitha Muusse hier terug

 

Vergelijkbare artikelen