Derk Sauer over Michail Gorbatsjov: ‘Hij heeft miljoenen mensen de vrijheid gegeven’

De man die de deuren van de Sovjet-Unie open gooide, die bijdroeg aan de val van de Berlijnse Muur en een van de meest iconische figuren uit de jaren tachtig, Michail Gorbatsjov. Hij is te zien in een ontluisterend portret dat tijdens het Internationale Documentaire Festival IDFA wordt vertoond. We bespreken deze documentaire met mediaondernemer in Rusland en interviewer op het IDFA-festival Derk Sauer.

Derk Sauer legt uit waarom Gorbatsjov zo’n held is geworden voor veel mensen in het westen. “Hij heeft de deuren open gedaan, de wapenwedloop beëindigd, de muur naar beneden gehaald en de vrijheid gegeven aan miljoenen en miljoenen mensen in de wereld.”

De documentaire ‘Gorbatsjov. Heaven‘ laat zien hoe het nu gaat met de leider van weleer en toont ons het beeld dat de Russen van hem hebben. “Hij heeft de schuld gekregen van het in elkaar storten van de Sovjet-Unie. Dat is eigenlijk een fout van de geschiedenis dat men in Rusland hem dat verwijt. Hij wilde helemaal niet dat het uit elkaar zou vallen. Hij droomde eigenlijk van een soort Europese Unie,” vertelt Sauer.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het gesprek met Derk Sauer hier terug

Vergelijkbare artikelen