Anja Schreijer (Voorzitter Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding) doet een oproep: ”Ga je vooral laten testen”

Anja Schreijer, Voorzitter Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding, is vanavond te gast bij Op1. Met haar gaan we het hebben over hoe een juiste combinatie van testen, bron- en contactonderzoek en vaccineren ons uit deze coronacrisis kunnen helpen.

De Tweede Kamer debatteert vandaag weer met premier Rutte en ministers De Jonge en Van Ark over de coronacrisis. Woensdagavond praten we erover met Joost Vullings, politiek commentator bij EenVandaag. Opmerkelijk was het voorstel van de VVD vandaag voor een indirecte vaccinatieplicht. Wie afziet van de inenting, mag minder. Is daar een Kamermeerderheid voor?

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Anja Schreijer zegt voornamelijk op de weekcijfers van het aantal coronabesmettingen te varen. ”Ik denk niet dat er nu te snel wordt versoepeld. Het openen van de sportscholen vind ik wel spannend omdat ik daar een aantal uitbraken heb gezien. Het massaal sporten in zo’n klein zaaltje blijft spannend. We gaan nu terug naar het maatregelenpakket van oktober, die hebben al goed effect gehad. Als deze maatregelen goed opgevolgd blijven worden, dan zitten we eind januari flink op de juiste koers.”

Anja Schreijer ziet dat veel testcapaciteit op dit moment niet gebruikt wordt. Ze doet dan ook een oproep: ”Ga je vooral laten testen.” Het is volgens Schreijer niet precies duidelijk hoe het komt dat er juist nu veel capaciteit over is. ”Het kan zijn dat de testbereidheid wat afgenomen is of dat een deel zich in de commerciële teststraten laat testen. Die cijfers hebben wij niet.”

Politiek commentator bij EenVandaag Joost Vullings zegt dat Hugo de Jonge in februari twee plaatsen helemaal wil testen. Daarna ook een hele regio. ”Hij wil toewerken om heel grootschalig te testen. In Slowakije is de hele bevolking getest op corona, dat is ons hier niet gelukt omdat het opschalen langzaam is gegaan en we hebben hier geen grote laboratoria.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Anja Schreijer, Voorzitter Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding zegt dat het voorlopig nog niet verstandig is met veel mensen bij elkaar te komen. ”Dat is vooralsnog de boodschap. Het is verstandig het aantal contacten te beperken. Dus ook niet eerste kerstdag een groepje uitnodigen en tweede kerstdag weer een ander groepje.”

Bekijk hier het hele gesprek met Anja Schreijer en Joost Vullings terug. 

Vergelijkbare artikelen