Tessa Louise Pope en Deborah Smit willen het taboe rondom abortus doorbreken

Abortus is al 36 jaar legaal in Nederland en er vinden ieder jaar ongeveer 30.000 abortussen plaats. Maar hoe is het voor een vrouw om de keuze te maken om wel of geen abortus uit te laten voeren? Maker van de docu ‘Overtijd’ Tessa Louise Pope onderging een abortus, maar Deborah Smit, het gezicht van de Week van het Leven-campagne, koos daar uiteindelijk niet voor. Beide vrouwen willen het taboe rondom abortus te doorbreken.

“Het oordeel van mensen over jouw keuze is heel aanwezig en roept veel negatieve emoties op die niet nodig zijn en die er niet zouden zijn als we er meer over zouden praten”, zegt Tessa Louise Pope. “Ik denk dat het essentieel is om het taboe te doorbreken om te praten over de individuele ervaringen die vrouwen hebben. Als het 30.000 vrouwen per jaar zijn, zijn het dus ook 30.000 ervaringen per jaar. Niet iedereen heeft naderhand twijfels of verdriet, er zijn heel veel vrouwen voor wie het heel helder is. Opluchting is volgens mij de meest voorkomende emotie bij vrouwen die kiezen voor een abortus. Ik heb geen oordeel over de keuze die Deborah maakt en ik hoop dat zij ook geen oordeel heeft over de keuze die ik heb gemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tessa Louise Pope en Deborah Smit terug

Vergelijkbare artikelen