Remy Bonjasky, Laila Frank en Tommy Wieringa over de presidentiële memoires van Barack Obama

Jarenlang schreef oud-president Barack Obama aan het kolossale, 864-pagina’s tellende eerste deel van zijn presidentiële memoires. Hij wil met ‘Een beloofd land’, dat op dinsdag wereldwijd is uitgekomen, een inkijk geven in het presidentschap van Amerika. We bespreken het boek met voormalig K1-kampioen en mental coach Remy Bonjasky, Amerikajournalist Laila Frank en schrijver Tommy Wieringa, die Obama afgelopen vrijdag interviewde in Washington voor Nieuwsuur.

Uit zijn interview met Barack Obama – een held van Tommy Wieringa – werd duidelijk dat de oud-president van de Verenigde Staten niet heel open is over zijn mindere kanten. “Waar zijn in hemelsnaam je slechte eigenschappen? Die moet je toch hebben?” vraagt Wieringa zich af. “Hij is zo gewetensvol, op het irritante af soms. Geef me een slechte eigenschap, maar dat doet hij niet. De enige eigenschap van zichzelf die hij niet vindt deugen is dat hij rookt en zelfs daar stopt hij mee,” zegt Wieringa.

Laila Frank zegt daarover: “Hij is altijd een bedachtzame man, dus ook zijn zelfkritiek is bedachtzaam en in die zin een beetje gemaakt, maar wel oprecht, denk ik. Hij is heel kritisch op zijn eigen rol binnen het gezin, bijvoorbeeld. Wat betekent zijn rol voor zijn vrouw en kinderen? Hij is wel kritisch op een aantal beslissingen die hij heeft genomen.”

Remy Bonjasky snapt deze houding van Obama wel en herkent dat ook een beetje als hij het vergelijkt met zijn eigen carrière als vechtsporter. “Als je zo’n held bent, dan wil je geen misstap maken.” En ook: “Als ik een snoepreep pak, dan kijken mensen naar me en zeggen: mag jij dat wel? Ja, ik mag dat omdat ik heel hard train, maar zo kijken ze wel naar je. Zo van: je mag niets fout doen. En dat heeft hij al die jaren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Tommy Wieringa, Remy Bonjasky en Laila Frank terug

 

Vergelijkbare artikelen