Danny Ghosen: ‘We hebben inmiddels behoorlijk wat pedojagers in Nederland’

Pedojagers blijven actief. Dit weekend was er in Goes een mishandeling waarbij de politie uitgaat van geweld door pedojagers. Minister Grapperhaus, de politie en het Openbaar Ministerie deden al een dringende oproep aan pedojagers om te stoppen met het zoeken naar mensen die uit zouden zijn op seks met minderjarigen.

Programmamaker Danny Ghosen ging in zijn serie met pedojagers op pad. “Ik volgde een jongen uit Utrecht. Hij heeft een leger aan mensen die hem helpen en gaat op pad, in zijn eentje of hij neemt iemand mee, en slaat ze in elkaar. Hij wil pedo’s een lesje leren, want van kinderen blijf je af. Er zijn steeds meer jongeren die dit gedrag kopieëren, want we hebben inmiddels behoorlijk wat pedojagers in Nederland.”

En niet alleen volwassenen, maar ook jongens van 13 jaar, volgens Ghosen. “Het varieert van jongens van 13 jaar tot mensen die in de sportschool zitten en denken: we gaan lekker een pedo pakken. Sommigen geloven echt in het feit dat deze mensen niet goed worden aangepakt door de overheid. En ergens hebben ze best wel een punt, want ik krijg wel eens berichten van moeders die zeggen: ‘kijk eens wat ze mijn 12-jarige dochter sturen.’ Zij voelen zich toch wel in de steek gelaten door de mensen in Den Haag en denken: we doen het zelf wel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bouke van de Vrugt  jaagt via internet op pedoseksuelen: “Ik bied een platform, een Facebook-groep, niet alleen om pedo’s te ontmaskeren, maar ook waar slachtoffers hun verhaal kunnen doen, met lotgenoten kunnen praten en daar ook steun vinden. Ik ben veel bezig met maatschappelijke onderwerpen. Dit raakt me extra, puur omdat ik zelf ook kinderen heb, maar ook omdat kinderen zich niet kunnen verweren. Daarom vind ik het belangrijk dat hier bewustzijn over wordt gecreëerd, zodat er wat verandert. De fluwelen handschoen waarmee ze nu worden aangepakt mag nu wel uit.”

“Ik moet wel zeggen: wij nemen afstand van geweld, want ik denk niet dat dat de oplossing is. Die jagers die ze opsporen, een burgerarrest uitvoeren en ze aan de politie overdragen, daar sta ik wel achter,” vertelt Van De Vrugt. Volgens hem is het alleen maar mooi meegenomen dat burgers politie en justitie een handje helpen. “Op dit moment staat het volk op, omdat er niet genoeg mankracht is bij de politie, door bijvoorbeeld bezuinigingen van tien jaar lang Rutte. Het probleem is zo enorm in Nederland dat politie en rechters dat niet in hun eentje kunnen oplossen.”

Psycholoog Iva Bicanic, Hoofd Centrum Seksueel Geweld, waarschuwt voor het gevaar van pedojagen. “Het kan precies averechts werken. Wat we weten van plegers en potentiële plegers is dat ze vaak worstelen met zichzelf, dat ze zichzelf ook vaak anders vinden of een buitenstaander. Door ze te verketteren en op te jagen ontstaat juist het gevaar dat ze vluchten naar geïsoleerde plekken, waar geen sociale controle is en waar ze juist in de fout gaan. Deze aanpak werkt misbruik in de hand omdat het de kans op delict juist vergroot. Sociaal isolement en emotionele eenzaamheid is de voedingsbodem voor dit soort gedrag.”

Bicanic zegt dat meer aandacht voor het onderwerp altijd welkom is, maar pedojagen werkt niet. “Een van de dingen die helpt is juist om de mensen heen te gaan staan en een sociale cirkel te vormen. Volgens Danny Ghosen is het probleem groter dan de overheid onderkent. “De overheid moet ook een keertje in actie komt en dat soort platforms (dark web) beter onder controle krijgen en zien wat dat soort mannen de kinderen aandoen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen