Hans Zaaijer over coronamedicijn: ‘Voor mensen met zwakker afweersysteem hebben we dit nog jaren nodig’

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg wijst erop alert te blijven en de coronaregels na te leven. Het RIVM meldt woensdag na dagen van forse daling weer een stijging in het aantal positieve coronatesten. Volgens arts-microbioloog Hans Zaaijer van bloedbank Sanquin zien we de verdere toekomst veel te somber in. Hij verwacht dat we volgend jaar zomer terug kunnen naar ons normale leven, al moeten we onder andere het handen schudden definitief vergeten. En Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland sprak met premier Rutte over heropening van de horeca.

Volgens Ernst Kuipers is de tweede golf nog niet over, maar de stijging van woensdag is ook niet zo negatief als de meeste mensen denken. “Je moet naar de langere lijn kijken, bijvoorbeeld door deze week en vorige week te vergelijken. We hebben niet te vroeg gejuicht, er is wel vooruitgang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hans Zaaijer is ook hoopvol. Hij verwacht dat er rond kerst en oud & nieuw wat meer ruimte zal zijn, maar hij rekent ook op een derde golf na deze periode. “Maar daarna gloort er hoop, dan komt dat vaccin.” Alleen het volhouden van de maatregelen is de komende weken nog heel belangrijk.

Meer perspectief voor horecaondernemers

Hoewel we er nog niet zijn, roept de positiviteit van de afgelopen dagen bij horecaondernemers vragen op: wanneer mogen we de deuren weer openen? Daarover sprak Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland met premier Rutte. “We weten nu nog niets, daarom hebben we hem gevraagd om perspectief te bieden en ons te leiden naar het moment dat we weer open kunnen. We weten allemaal dat we nog een tijdje in deze crisis zitten, maar er is een verschil tussen alles open en alles dicht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eén van de ideeën om de horeca weer veilig te openen is een app waarmee horecaondernemers precies kunnen berekenen hoeveel mensen ze veilig kunnen ontvangen. “De meesten kunnen niet wachten om iets te betekenen om door deze crisis te kunnen komen. Geen één horecaondernemer wil ten koste van de volksgezondheid omzet maken, maar nu ligt de hele sector plat en dat is ook niet nodig.”

Voorzichtig positief over de toekomst

Hans Zaaijer van bloedbank Sanquin heeft vertrouwen in de toekomst, mede door de positieve resultaten die verschillende coronavaccins laten zien. “Ik werd al positiever toen ik opnieuw ging nadenken over de groepsimmuniteit. Die hebben we ergens in de lente natuurlijk al in de ban gedaan, maar als we vasthouden dat we handen wassen, sociale afstand houden en voorzichtig zijn rondom ouderen, dan kunnen we de R naar 1,5 brengen en betekent dit dat een groepsimmuniteit van 33 procent genoeg is. Met een goed werkend vaccin halen we dit op onze sloffen.” Toch is er volgens Zaaijer altijd een maar. “Het werkt alleen als we ons aan de maatregelen houden. Zonder de anderhalvemetersamenleving halen we het niet.”

Rammstein-liefhebber Hans Zaaijer zag een nieuwe editie van Pinkpop in de eerste instantie voorlopig niet gebeuren, maar met een goed vaccin én een vaccinatiebewijs zouden we best hoopvol moeten kunnen zijn. “Waarom niet een geplastificeerd pasje bij de ingang van een concertgebouw, waarmee je kunt bewijzen dat je gevaccineerd bent? In Nederland zijn we daar veel te voorzichtig mee. Niemand hoeft in ons land tegen zijn zin in gevaccineerd te worden, maar de consequenties van het niet-vaccineren hoeven we niet allemaal te dragen. Die zijn voor de mensen die er zelf voor kiezen zich niet te laten vaccineren.”

Ernst Kuipers benadrukt wel dat we hoopvol, maar niet naïef moeten zijn over de resultaten van de vaccins. “We zijn er nog niet, het zijn kleine positieve resultaten.”

Afweerstoffen 

Hans Zaaijer heeft ook goed nieuws over het coronamedicijn van Sanquin. “Dinsdag is duidelijk geworden bij wie het toegediend mag worden. Niks staat ons nu nog in de weg om het daadwerkelijk te gaan gebruiken.”

Voor mensen met zware ziektes, slechte afweersystemen of mensen in verpleeghuizen kan het medicijn ingezet worden, om ze te beschermen of om te zorgen dat ze minder ernstig ziek worden. “Je leent andermans afweerstoffen uit het bloed, maar je lichaam leert daardoor niet om ze zelf aan te maken.” Het medicijn is dan ook niet hetzelfde als een vaccin. “Bij mensen met een goed afweersysteem zou een vaccin moeten werken, daar ben ik hoopvol over. Maar voor de mensen met een zwakker afweersysteem hebben we dit medicijn nog jaren nodig.” Daarom heeft Sanquin volgens Zaaijer de komende jaren nog veel bloeddonoren nodig.

Kijk het hele gesprek met Ernst Kuipers, Hans Zaaijer en Dirk Beljaarts hier terug.

Vergelijkbare artikelen