Splinter Chabot: ”Mensen keur je nooit af, mensen omarm je”

Splinter Chabot kreeg zoveel reacties op zijn boek over zijn coming out, dat hij die verhalen heeft verzameld in een nieuw boek ‘Roze brieven’. Dinsdag stuurde hij het op naar minister Arie Slob, die in opspraak kwam vanwege zijn uitspraken over reformatorische scholen. De minister zei dat deze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit, zolang er maar sprake blijft van een gelijke behandeling van alle leerlingen.

Maar een dag later zei Slob dat die scholen toch niet van ouders mogen eisen dat ze homoseksuele relaties afwijzen. Te gast zijn Jean Auguste van Willigen – hij zat op een reformatorische school, toen hij ontdekte dat hij homo is. En Herman van Wijngaarden, van de christelijke organisatie Hart van Homo’s.

Splinter Chabot: ”Ik schrok van de uitspraken van minister Slob. Eigenlijk vind ik het krankzinnig dat je het anno 2020 over wel of niet afkeuren van homoseksualiteit moet hebben. Mensen keur je nooit af, mensen omarm je. Punt uit en discussie gesloten. Natuurlijk ben ik blij dat Slob op het matje is geroepen door zijn eigen kabinet, maar ik had toch gehoopt dat een minister die namens ons allemaal spreekt en over het onderwijs gaat, niet onderwezen hoeft te worden door zijn eigen kabinet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verklaring op reformatorische school

Jean Auguste van Willigen zat op een reformatorische school toen hij ontdekte dat hij op jongens valt. Zijn ouders hebben destijds ook een verklaring ondertekend waarin ze afstand nemen van homoseksualiteit. ”Tijdens de periode op school merkte ik dat ik op jongens viel. Ik vond dat heel complex. Ik kon het aan niemand in mijn omgeving kwijt. Er werd op school niet over gesproken en er was ook niemand die ervoor uitkwam. De sfeer op school was er niet naar om het te delen.”

Jean Auguste van Willigen over de verklaring die zijn ouders tekenden: ”Ik neem mijn ouders niks kwalijk. Iedereen tekent weleens een contract waarbij ze niet alle kleine lettertjes hebben gelezen. Plus iedereen heeft dat contract ondertekend. Ik hoop dat deze verklaringen eruit gaan, want het zet wel heel duidelijk een toon in de school. Je zou het als school niet moeten willen, omdat het niet positief is voor de ontwikkeling van leerlingen.”

Herman van Wijngaarden van de christelijke organisatie Hart voor Homo’s denkt dat een school die de overtuiging heeft dat een huwelijk alleen bestemd is voor een man met een vrouw, samen kan gaan met een veilig leerklimaat. ”Kijk maar naar onze stichting, ik denkt echt dat dat kan.” Ellie Lust is het daarmee oneens. ”Ik vind dit zo schuren. Het is überhaupt al verschrikkelijk dat zo’n verklaring bestaat. Je kunt niet zeggen dat je een veilig klimaat wil creëren voor leerlingen op school en tegelijkertijd door deze verklaring kinderen uitsluiten. Homoseksualiteit wordt hiermee afgewezen en dat is per definitie een onveilige situatie creëren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Roze brieven

Splinter Chabot schreef het boek Confettiregen waarin hij vertelde over zijn eigen coming out. Hij kreeg daar ontzettend veel reacties op. Ook van een jongen die in een christelijke omgeving in Drenthe opgroeit. ”Die jongen besluit om het aan zijn ouders te gaan vertellen. Een paar uur later belt deze jongen helemaal verkreukeld bij zijn beste vriend aan. Hij is in elkaar geslagen door zijn vader. Hij wordt die avond verzorgd door zijn beste vriend en blijft daar op de bank slapen. De volgende ochtend is de bank leeg en heeft hij zelfmoord gepleegd.”

Splinter Chabot vervolgd: ”Hij heeft een briefje achtergelaten met de tekst: ”Ik hou van jou, je was mijn beste vriend.” Dit zijn verhalen die niet zestig, zeventig of tachtig jaar geleden plaatsvonden. Dit zijn verhalen die vandaag de dag nog plaatsvinden. Het zijn onzichtbare verhalen die zichtbaar moeten zijn. Het zijn dit soort verhalen waarom ik hier zo boos op reageer, omdat ik zo graag duidelijk wil maken hoeveel effect zulke verklaringen kunnen veroorzaken.”

Herman van Wijngaarden: ”Dit vind ik vreselijk natuurlijk. Daarom stop ik ook niet met ouders en scholen erop te hameren dat zij nooit een homoseksueel kind mogen afwijzen. Ook niet bij een beslissing van hem of haar die jij liever niet had gezien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Splinter Chabot, Jean Auguste van Willigen en Herman van Wijngaarden terug. 

Vergelijkbare artikelen