Laila Frank, Raymond Mens, Machteld Roethof en Jörgen Raymann over de winst van Joe Biden

Joe Biden wordt de president van de Verenigde Staten, na een zenuwslopende week. Hij wil verzoenen en weer samenwerken, maar willen de Republikeinen dat ook? Er is nog een lange, ingewikkelde weg te gaan volgens Amerika-correspondent Laila Frank en Amerikakenner Raymond Mens. Strafrechtadvocaat Machteld Roethof en presentator Jörgen Raymann zagen de toekomstige vicepresident Kamala Harris nu al een historische speech geven. Ze hoopt een inspiratie te zijn voor jonge meisjes.

Biden roept als gekozen president de VS op mondkapjes te blijven dragen. Laila Frank: “Hij maakt duidelijk: Ik ben Trump niet, ook niet in mijn corona-aanpak. Trump maakte van corona politiek, maar Biden depolitiseert het juist door de wetenschap voorop te stellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Trump ontslaat minister van Defensie

President Trump heeft Mark Esper, de minister van Defensie, ontslagen. Een hooggeplaatste Republikein zegt dat hij dit al zag aankomen, meldt CNN. “Dit is geen verrassing, we moeten nu afwachten wie de volgende is.” Volgens dit partijlid is er momenteel geen grens aan de giftige boosheid van de president.

“Dit is typisch Trump”, zegt Raymond Mens. “Hij denkt: ‘Ik ben hier de president, dus wat luisteren jullie nou naar hem? Ik ben hier de baas’. Trump wil in de aandacht blijven en laten zien dat hij ondanks alles nog altijd de baas is.” In dat licht moet het ontslag van Esper worden gezien, volgens Mens. “Hij wil laten zien dat hij de president is en dat doet hij op allerlei mogelijke manieren.” Overigens zat de Defensie-minister al een tijd op het ontslagbankje na eerdere meningsverschillen met president Trump.

De sfeer is heel erg slecht in Het Witte Huis, weet Mens. De berichten die ik lees hebben één ding gemeen, namelijk: wie gaat het hem vertellen? Wat zijn familie vooral tegen hem zegt is: probeer nou gracieus te vertrekken en sta nou stil bij wat je hebt bereikt. Je hebt gewoon ook 70 miljoen stemmen behaald, meer dan welke Republikeinse presidentskandidaat ooit, je hebt de hele Republikeinse partij vernieuwd, een nieuw platform georganiseerd, Amerika terug op één gezet en ontzettend veel mensen geïnspireerd. En vervolgens: feliciteer nou Joe Biden. Maar dat gaat hij voorlopig niet doen.”


Strafzaken

Als Donald Trump president af is dan verliest hij ook zijn presidentiële onschendbaarheid. Een hele belangrijke zaak die speelt gaat over zijn belastingen. “Het is interessant wat er in zijn belastingpapieren staat, want mogelijk staat daarin vermeld dat er zwijggeld zou zijn betaald aan twee vrouwen die een affaire hebben gehad met  Trump”, zegt advocaat Machteld Roethof.

“Wat hij doet is een zaadje planten voor in de toekomst, want het zou kunnen zijn dat hij over vier jaar terug wil als presidentskandidaat en dan wil hij teruggaan naar het sentiment dat hij nu aan het planten is,” denkt Roethof.


Twee gevechten

Volgens Amerika-correspondent Laila Frank is er een grote groep Amerikanen die niet zozeer vóór Biden heeft gestemd, maar vooral tégen Trump. Volgens haar vindt de progressieve beweging Joe Biden een schaamlap voor het kapitalisme en een doe-maar-alsof-Democraat, maar alles is beter dan Trump. Die beweging  – en dat zijn veel mensen, die luid zijn – zullen een heel groot geluid zijn binnen het presidentschap van Biden. Daarom heeft hij twee gevechten te vechten: hoe brengt hij het land weer bij elkaar en hoe brengt hij de partij weer bij elkaar.

Van Jones

Veel Amerikanen hebben de afgelopen vier jaar onder Trump als zeer zwaar ervaren. Dit bleek onder meer uit de emotionele reactie van CNN-presentator Van Jones op de winst van Biden. Jörgen Raymann daarover: “Toen ik dit zag raakte ik ook ontroerd en het enige wat ik zei was ‘Be strong my brother’. Je voelt dat deze man wat fundamenteels dwars zit. Ik ben niet hier om Trump te bashen, maar de polarisatie die hij teweeg heeft gebracht, het schofferen van mensen op regelmatige basis, het scheiden van kinderen van hun ouders bij de grens, mensen met een handicap belachelijk maken bij een persconferentie: hij is echt héél ver gegaan. Ik vind het puur schofterig en dan kan ik me best voorstellen dat je blij bent dat je van deze man bent verlost.”

Kamala Harris

Machteld Roethof is onder de indruk van Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS. Zij wordt als een rolmodel gezien, zonder dat ze zichzelf daar op voorstaat. Is dat juist haar kracht? “Zij laat zien dat het gaat om kwaliteit en hard werken, niet om je geslacht. Daarom staat ze nu hier. Ik vind het tegelijk ook gek dat we dat in 2020 pas kunnen zeggen: de eerste vrouwelijke Vice President.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen