Klaas Dijkhoff over het verkiezingsprogramma van de VVD: ‘Ik noem het zelf warm rechts’

Een sterke overheid, verhoging van het minimumloon en een betaalbare woning voor middeninkomens. Dit zijn een paar punten uit het vandaag verschenen verkiezingsprogramma van de VVD. Een van de architecten zat bij Op1 aan tafel, vertrekkend fractieleider van de VVD, Klaas Dijkhoff.

Modale inkomens kunnen geen huis meer kopen, werknemers gaan er te weinig op vooruit ten opzichte van de top van het bedrijfsleven, kinderopvang moet goedkoper worden en financiële uitwassen van bedrijven moeten aan banden worden gelegd. Toen we dit lazen dachten we: dit is het verkiezingsprogramma van de PvdA, maar het bleek dus van de VVD te zijn.

Zou Klaas Dijkhoff dit niet als een koerswijziging zien? “Jawel, alleen ik noem het zelf warm rechts,” zegt hij met een kwinkslag. “Het is niet dat je ineens helemaal gedraaid bent of een linkse partij bent geworden. Nee, het is rechts van het midden, maar er zijn wel wat harde lijnen af en er zijn wel wat dingen die je aan moet passen, zodat die vrije markt weer goed werkt voor de middenklasse. Dat is het doel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Neoliberalisme

Joost Vullings, politiek commentator bij EenVandaag, noemt het verkiezingsprogramma van de liberalen wel opmerkelijk: “Als je de afgelopen twintig jaar het verkiezingsprogramma van de VVD leest is het zeer opmerkelijk. En ik geloof dat Klaas Dijkhoff drie jaar geleden al een stuk schreef genaamd: ‘Liberalisme dat werkt voor mensen’, toen viel ik al wel van m’n stoel. Dat was de vooraankondiging. En als je de VVD de twee afgelopen Algemene Beschouwingen volgt, dan zie je dat die bocht al een tijd lang wordt ingezet en dat is dus uitgemond in dit verkiezingsprogramma.”

Klaas Dijkhoff zegt dat hij snapt dat de veranderingen in het verkiezingsprogramma de meeste aandacht trekken. Maar van het neoliberalisme is hij nooit zo’n fan geweest. “Sommige dingen in de samenleving kun je gewoon echt het beste aan de markt overlaten en daar moet de overheid ver vanaf staan. Bij andere dingen kun je dat beter niet doen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mark Harbers

Heeft de VVD hun fractieleider te makkelijk laten gaan? Volgens Klaas Dijkhoff klopt het in ieder geval niet dat hij vertrekt omdat Mark Rutte blijft. Feit is dat de partij een opvolger moet zien te vinden voor de afzwaaiende fractievoorzitter en Joost Vullings denkt te weten wie dat gaat worden, namelijk voormalig staatssecretaris Mark Harbers, de huidige woordvoerder Energie en klimaat van de VVD in de Tweede Kamer.

“Bij de VVD gaan ze ervan uit dat Mark Rutte het goed gaat doen bij de verkiezingen en dat hij weer premier wordt. Dan heb je iemand nodig die de fractie leidt en dat moet Mark Harbers worden. Dan kunnen de talenten die warmlopen om Mark Rutte als partijleider op te volgen, groeien onder de schaduw van Harbers,” vertelt Vullings.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen