Gert-Jan Segers en Azzedine Karrat in debat over de vraag of je profeten moet kunnen beledigen

Meer dan honderdduizend handtekeningen zijn er opgehaald om het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar te stellen. ChristenUnie-leider Gert Jan Segers en imam Azzedine Karrat gaan in debat over ons hoogste goed – de vrijheid van meningsuiting. Want een spotprent van de profeet Mohammad moet toch kunnen?

Imam Azzedine Karrat zegt dat hij de vrijheid van meningsuiting een groot goed vindt en dat we het moeten koesteren, maar hij wil graag de pedagogische discussie voeren of het verstandig is voor een leraar om het op deze manier met leerlingen te bespreken. “Ik denk dat het heel goed is om juist naar ‘de manier waarop dit besproken wordt in de klas’ te kijken, omdat een docent een voorbeeldrol heeft en er een machtsverhouding tussen docent en leerling is. Daarom moeten we daarnaar kijken als we dit soort complexe thema’s bespreken. Ik denk dat er genoeg alternatieven zijn om dit op een goede manier te bespreken. Ik stel de vraag: wat bereiken we hiermee op het moment dat je het laat zien?”

“Ik vind het onethisch en pedagogisch niet verantwoord om het op die manier met leerlingen te bespreken. Het gaat niet om vrijheid van meningsuiting, ja of nee, het gaat hier om de manier waarop de docent dit soort thema’s bespreekbaar dient te maken, ” zegt Karrat. “Ik vind dat je door het tonen van een spotprent heel veel mensen kwetst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt dat je een spotprent van Mohammed mag laten zien in de klas: “In een vrije open samenleving kun je ook gekwetst worden. Ik heb scènes gezien van Theo Maassen die ik niet fijn vond om naar te kijken. Iets wat je heilig is, iets wat je hoop geeft, waar je heel diep in gelooft, als dat besmeurd wordt is dat heel pijnlijk, maar dat is datzelfde pakket vrijheid. En op spannende momenten als nu – want we leven in een hele spannende tijd – dan moet je voor die vrijheden staan.”

Segers vindt dat dit het moment is voor religieuze leiders om op te staan. “Er is aan iemand zijn leven gekomen en ik hoor een ‘maar’. Het is ongepast om het nu over grenzen van vrijheid van meningsuiting te hebben. Wat we nu nodig hebben zijn islamitische leiders die opstaan en zeggen: we hebben hier vrijheid, daar zijn we dankbaar voor en dan is het nu ook onze plicht om de vrijheid van anderen om iets te zeggen, iets te vinden, iets te tekenen wat mij kwetst te verdedigen.”

“Ik ga een stap verder”, zegt imam Karrat, “want ik zou het ideaal vinden als we voor elkaars rechten zouden opkomen en niet gebruik maken van de rechten die er zijn om elkaar te kwetsen. Al jaren laten de moskeeën, de imams, een duidelijke stem horen als het gaat om geweld. We keuren geweld in alle vormen en maten af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het debat tussen imam Karrat en CU-leider Segers terug.

 

Vergelijkbare artikelen