IC-arts Diederik Gommers: ”Extra maatregelen nodig om code zwart in de ziekenhuizen te voorkomen”

IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care Diederik Gommers bespreekt de noodzaak van de nieuw aangekondigde coronamaatregelen van het kabinet. 

Premier Rutte benoemde in de persconferentie de dalende trend van het aantal positieve coronatests van de laatste dagen. Hij zei daarover: ”het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. De besmettingscijfers moeten sneller naar beneden. In ziekenhuizen en verpleeghuizen stijgen de cijfers nog altijd door en op veel plekken is het pompen of verzuipen.”

Reden genoeg voor het kabinet om met strengere maatregelen te komen. Zo gaan alle publiek toegankelijke locaties twee weken dicht. Denk daarbij aan musea, pretparken, bioscopen, dierentuinen, zwembaden, bibliotheken, theaters en sexclubs. Buiten mag een groep bestaan uit maximaal twee personen van verschillende huishoudens en mag je thuis nog twee mensen uitnodigen. Op een bruiloft mogen twintig personen aanwezig zijn en op uitvaarten dertig personen. Sportscholen blijven wel open, maar groepslessen zijn niet meer mogelijk. Ook kwam het kabinet met een advies wat betreft reizen: dat wordt tot medio januari afgeraden. Vanaf vanavond 22:00 uur zijn deze nieuwe maatregelen van kracht.

Code zwart
Diederik Gommers snapt dat deze extra maatregelen een tegenvaller zijn voor veel mensen, juist omdat de cijfers van het aantal positief geteste personen de laatste dagen afnam. ”Toch is het echt nog even nodig. Die ziekenhuisopnames zijn toch weer toegenomen. Er wordt nu voorspelt dat de ziekenhuisopnames en de IC-opnames rondom 10 november gaan dalen. Dat moet dan ook echt gebeuren, omdat wij anders eind november naar ons maximum van de capaciteit gaan: code zwart.”

Extra maatregelen
Dus zijn de nieuwe maatregelen voorlopig nog nodig volgens Gommers. Het kabinet heeft ook nagedacht om in sommige regio’s met extra maatregelen te komen. In sommige regio’s is nog steeds een stijgende trend te zien in het aantal positieve coronatests. Gommers: ”In dertien regio’s stijgt het nog. In Rotterdam stijgt het nog heel hard, dus daar zou ik eigenlijk wel extra maatregelen willen zien.”

Gommers: ”Tijdens de eerste coronagolf zag je dat het aantal ongevallen afnam. Dat is nu tijdens de tweede coronagolf echt anders. We zien nu de acute zorg ook gewoon komen plus coronapatiënten. Zonder extra maatregelen gaat dat mis.” Er zit volgens Gommers ook een voordeel aan het harde ingrijpen van het kabinet. ”Hoe harder je nu ingrijpt, hoe harder de dalende trend straks inzet. We zijn er dan dus ook sneller vanaf.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers terug. 

Vergelijkbare artikelen