Bas Heijne over maatschappelijke onvrede: ‘Als Trump verliest is dat gevoel niet weg’

Televisiepresentator en ondernemer Jan van den Bosch belicht de veranderingen in gelovige gemeenschappen. Schrijver Bas Heijne legt uit dat de opstelling van Trump een van de oorzaken is van de anti-coronademonstraties op Het Plein in Den Haag, omdat Trump de traditionele macht effectief ter discussie stelt.

“Wat ik mooi vind is dat Trump Europa shocktherapie heeft gegeven,” zegt Jan van den Bosch. Volgens hem heeft Trump Europa wakkergeschud. Van den Bosch vertelt dat hij dacht toen Trump werd verkozen: mooi, er gaat wat gebeuren. Christenen werden bij Clinton niet gehoord, maar Trump speelde daar handig op in met zijn agenda, die overeen kwam met waar hij en zijn vrienden voor staan.

Maar toch kleeft er aan Trump ook iets wat hem minder aanstaat. “Het constante beledigen, uitmaken en vernederen van mensen raakt hem als christen diep”, zegt Van den Bosch.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maatschappelijke onvrede

Schrijver Bas Heijne probeert uit te leggen wat het verband is tussen de opstelling van Trump en bijvoorbeeld de anti-coronademonstraties op Het Plein in Den Haag. Volgens Heijne heeft het ermee te maken dat Trump de traditionele macht ter discussie stelt. Iets wat in Nederland ook gebeurt door politici als Geert Wilders en Thierry Baudet.

“Grote thema’s die spelen gaan over bedreigde eigenheid”, zegt Bas Heijne. “Het gevoel dat je eigen wereld steeds meer wordt aangetast en niet wordt verdedigd door het establishment. Dat gaat over immigratie, het gaat over ‘omvolking’ – we worden overgenomen, de witte meerderheid verliest zijn kracht – dat is de meest extreme vorm. Maar ook in mildere vorm zie je het idee dat de wereld om ons heen steeds complexer wordt, maar ook dat je hem kwijtraakt, dat je een soort verdunning krijgt van je eigen wereld. Dat is ook het effect van globalisering. Het is ook niet terug te draaien, maar het is natuurlijk wel lekker om te denken dát je het terug gaat draaien. En als je het niet terug kunt draaien, is er altijd iemand die in de weg staat en dat is de vijand,” vertelt Heijne.

Als Donald Trump de verkiezingen nu niet wint dan zal het gevoel van maatschappelijke onvrede niet weggaan, denkt Heijne. De cosmopolitische wereld en de bedreigde eigenheid staan volgens hem tegenover elkaar. Volgens hem is dat de strijd die de komende decennia nog doorgaat in de politiek.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele fragment terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen