Stefan de Vries, Afshin Ellian en Jeanine de Roy van Zuijdewijn over de terreuraanslagen in Frankrijk

Bij een islamitische terreuraanslag in Nice zijn vanochtend drie doden en meerdere gewonden gevallen. Rond 9 uur stak een man meerdere mensen neer in een kerk in het stadscentrum. Volgens dagblad Le Monde sneed de dader bij en van zijn slachtoffers de keel door. Het is de tweede islamitische terreurdaad in twee weken. We praten erover met Frankrijk-correspondent Stefan de Vries, rechtsgeleerde Afshin Ellian en terrorisme-onderzoeker Jeanine de Roy van Zuijdewijn.

Correspondent voor RTL Nieuws in Frankrijk Stefan de Vries zegt dat er gisteren drie incidenten op een dag waren. ”Bij een kerk zijn drie mensen vermoord. Daarbij is de verdachte neergeschoten door de politie en verkeert nog steeds in levensgevaar. Volgens politiebronnen gaat het om iemand uit Tunesië. Zijn identiteit staat nog niet voor honderd procent vast.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Volgens terrorisme-onderzoeker Jeanine de Roy van Zuijdewijn is het niet uitgesloten dat aanslagen zoals gisteren in Frankrijk ook hier kunnen plaatsvinden. ”Het dreigingsniveau in Nederland is momenteel drie uit vijf. De kans is dus aanzienlijk, maar de schaal, omvang en ernst in Frankrijk is wel anders dan in Nederland.” Is Frankrijk op het gebied van terrorisme te vergelijken met Nederland? De Vries: ”De aanpak van Frankrijk is anders. Frankrijk heeft een koloniale geschiedenis en ze hebben een militaire macht. Ze zijn op heel veel plekken in de wereld aanwezig, gewild en ongewild. Dat komt natuurlijk door de geschiedenis.  Ook staat het land al jaren op nummer een bij terroristische organisaties. Er zijn eeuwenoude banden met de moslimwereld waardoor Frankrijk in beeld is bij de moslimterroristen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het gaat niet goed met Frankrijk weet Stefan de Vries. Afgelopen woensdag werd een volledige lockdown aangekondigd en gisteren krijgt het land van president Emmanuel Macron te maken met terrorisme. ”Het gaat eigenlijk al jaren slecht met Frankrijk. Sinds de aanslagen bij Charlie Hebdo – ongeveer vijf jaar geleden – gaat het niet goed met het land. Daarna heb je nog de aanslag bij de Bataclan gehad, nog wat andere aanslagen, de protesten met de gele hesjes, maandenlange stakingen tegen de pensioenhervormingen en ook een heel hoge werkloosheid.”

Ook in Avion was gisteren een incident. De Vries: ”Daar ging het om een extreemrechtse sympathisant die volgens Franse media een Marokkaanse slager wilde aanvallen. Hij liep te zwaaien met een pistool en liep vervolgens af op de politie en werd toen neergeschoten. Dat lijkt op een incident dat verder niet te doen had met wat er verder gebeurde. In andere Franse steden zijn ook nog wat mensen gearresteerd die met messen liepen te zwaaien.”

Bekijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen