Joost Vullings: ‘Een korte klap bestaat niet meer, Rutte moet juist de hele tijd hameren’

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zetten vraagtekens bij de keuze van het kabinet om nog geen nieuwe maatregelen af te kondigen. Tijdens het debat van woensdag noemden sommige partijen het zelf ‘spelen met vuur’.’ Joost Vullings, politiek commentator van EenVandaag, vertelt over het debat vol met felle kritiek.

Toeslag en salaris zorgpersoneel

Woensdag werd er een motie aangenomen voor extra salaris voor het zorgpersoneel. Iemand van de coalitie vergiste zich bij de hoofdelijke stemming, waardoor er ineens een meerderheid was voor de motie van Geert Wilders. Een aangenomen motie is echter niet bindend, dus de vraag is of het kabinet de aangenomen motie ook gaat uitvoeren. “De coalitie vond het maar een rare situatie en liet het aan het kabinet over,” aldus Joost Vullings.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legde woensdag in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. Het betekent dat van de motie van Wilders nu geen werk wordt gemaakt. Daarop diende de PVV-voorman een motie van wantrouwen in tegen het kabinet, maar daarvoor bestond geen meerderheid in de Kamer. “Toch is het wel vervelend voor ze. Iedere keer wordt gezegd: het is een klap in het gezicht van de zorgmedewerkers. Het is gewoon vervelend, want ook als je aan de premier vraagt ‘zou u meer salaris willen geven’, zegt hij eigenlijk wel ja. Maar, zegt hij: we hebben veel gedaan en op dit moment moeten we gewoon op de centen letten. Het is gewoon een rotverhaal”, zegt Vullings.

Korte klap

Over de communicatie van het kabinet over de coronamaatregelen werd veel gemopperd in de Kamer tijdens het debat. De oppositie hekelde de niet heldere publiekscommunicatie over de duur van de huidige maatregelen.

Carla Dik-Faber (CU) vroeg het kabinet waarom er niet wordt gekozen voor een korte klap, oftewel een lockdown. Joost Vullings:” Rutte zegt: een korte klap bestaat niet meer. Dus dat idee van de hamer, waar hij twee weken geleden mee kwam, dat suggereert één klap. Maar we zitten daar nog steeds in, hij is nog de hele tijd met die hamer aan het slaan, dus dat duurt nog heel lang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen