Annie Sinoo-Van der Sluis (86) raakte door babbeltruc 18.000 euro kwijt en is niet de enige volgens cybercrimedeskundige Inge Bryan

Slechts één telefoontje en toen was de 86-jarige Annie Sinoo-Van der Sluis al haar spaargeld kwijt: 18.000 euro werd van haar gesloten door een dief die zichzelf uitgaf als ‘Frits de bankmedewerker.’ Ze kan zich wel voor het hoofd slaan dat ze erin is getrapt. Maar Annie is lang niet de enige. Cybercrimedeskundige Inge Bryan ziet hoe criminelen steeds slimmere babbeltrucs bedenken om ouderen op te lichten.

Annie Sinoo-Van der Sluis wil haar delen om mensen voor dit soort acties te behoeden. ”Ik was wel even het vertrouwen in de mensheid kwijt. Ik heb er dagen niet van kunnen slapen.”
De jongen die zich voordeed als bankmedewerker heeft meer dan twee uur aan de telefoon gehangen. ”Hij was heel vriendelijk en klonk gewoon heel normaal.” De man vroeg aan Annie om haar pinpas in een envelop buiten neer te leggen. ”Hij vroeg aan het begin ook of ik alleen thuis was en of ik geen visite op bezoek zou krijgen. Achteraf hadden toen natuurlijk alarmbellen af moeten gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Manipulator 
Cybercrimedeskundige Inge Bryan weet dat Annie Sinoo- Van der Sluis zeker niet de enige is die dit is overkomen. ”Laat ik vooropstellen: u bent geen sukkel. Het is nooit de schuld van het slachtoffer, maar van die eikel die het doet. U bent opgelicht door iemand die dat beroepsmatig doet en een manipulator is. Dan moet je heel stevig in je schoenen staan, wil je daar niet intrappen.”

Voor het eerst overstijgt deze vorm van oplichting het aantal woninginbraken. Door de coronacrisis is deze vorm van oplichting alleen maar meer in opkomst. Ook WhatsAppfraude is momenteel enorm in opkomst. Volgens Inge Bryan kun je op een paar dingen letten om niet in deze vorm van fraude te trappen. ”Als er sprake is van een ander nummer moeten er al wat alarmbellen bij je afgaan. Ook moet je extra alert zijn als je tijdsdruk opgelegd wordt. En bedenk je: waarom zou hij of zij mij niet even bellen als het echt zo belangrijk is?”

Bekijk hier het hele gesprek met Annie Sinoo- Van der Sluis en Inge Bryan terug. 

Vergelijkbare artikelen