Ab Osterhaus en Maurice de Hond in debat over wel of geen complete lockdown

Het RIVM meldt maandag 10.353 nieuwe bevestigde coronabesmettingen en dat is weer een stijging. Het zijn 145 meer bevestigde besmettingen dan zondag. Viroloog Ab Osterhaus pleit voor een complete lockdown om zo het coronavirus weg te drukken. Sociaal geograaf en opiniepeiler Maurice de Hond is tegen een complete lockdown, die volgens hem schade toebrengt aan de samenleving. 

Ab Osterhaus vertelt wat hij precies verstaat onder een lockdown. De viroloog zegt dat wat hem betreft alle plaatsen waar het virus rond zou kunnen gaan moeten sluiten voor een bepaald tijd, waaronder ook scholen en winkels. Alleen de winkels die noodzakelijke zijn, zoals supermarkten, kunnen uiteraard wel open blijven. Als we dit nu niet doen, blijven we achter de feiten aanlopen, denkt hij. Volgens Osterhaus kunnen we de landen die een succesvolle lockdown hebben ingevoerd als voorbeeld nemen. “Dat is niet zo moeilijk.”

Maurice de Hond is het oneens met Osterhaus, want als we nu in lockdown zouden gaan, zitten we maandenlang binnen, volgens de sociaal geograaf. Volgens De Hond is er een hele belangrijke component, namelijk dat het virus harder toeslaat in de herfst en in winter dan in de lente en de zomer. Omdat we nu pas aan het begin van de koude maanden staan, verwacht hij daarom dat we maanden dicht moeten blijven als we nu in lockdown zouden gaan. “Dan is het middel vele malen erger dan de kwaal”, zegt De Hond.

“Een belangrijke extra manier waarop het virus zich verspreid is door de lucht. Het weer is dus in de winter heel gunstig voor het virus”, zegt De Hond. Het is volgens hem belangrijk dat Nederland dat ook inziet en daar met maatregelen op inspeelt. De Hond is van mening dat de overheid niet alleen de 1,5 meter afstand en het handen wassen moet benadrukken. ‘’Ook gezegd moet worden: let op de ventilatie.’’ 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klik hier om de hele discussie met Ab Osterhaus en Maurice de Hond terug te kijken.

 

 

 

Vergelijkbare artikelen