Historicus Herman Pleij over de de excuses van koning Willem-Alexander: ”Dit moet slijten”

In een videoboodschap heeft Koning Willem-Alexander vanmiddag zijn excuses aangeboden voor de Griekse vakantie in coronatijd. Hij zei onder meer: ‘’We zijn betrokken. Niet onfeilbaar.’’ Historicus Herman Pleij vertelt vanavond bij Op1 over de opmerkelijke koninklijke knieval na de korte vakantie in Griekenland. Hij vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Herman Pleij vreest dat ook na de excuses van woensdag het hoofdstuk nog niet is afgesloten. ‘’Dit zit echt veel dieper. Als het erop neerkomt doen ze blijkbaar gewoon waar ze zin in hebben. Dat is niet uit te leggen aan mensen die hun baan en allerlei inkomen verliezen. Dit moet slijten.’’

‘’De koning heeft het tot dusver heel goed gedaan en er is veel waardering voor hem. In opiniepeilingen doet hij het ook hartstikke goed’’, zegt historicus Pleij die denkt dat deze vakantie in coronatijd het koningshuis een klap bezorgd. ‘’Dit gaat over solidariteit. Een solidariteit die aan de top uitgestraald moet worden en dat heeft ‘ie laten zitten.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Videoboodschap
Pleij vindt het goed dat koning Willem-Alexander en Maxima een videoboodschap hebben gemaakt om excuses aan te bieden aan het volk. ‘’Hij maakt een overtuigende indruk. Het stijve en wat houterige van Willem-Alexander is hier merkwaardig genoeg juist op zijn plaats. Dit is het best denkbare gebaar wat ze hebben kunnen maken.’’

In de videoboodschap zitten Willem-Alexander en Maxima naast elkaar op een bankje. Maxima komt niet aan het woord in de video. Pleij: ‘’Maxima kan spijt ook met haar kleren tot uiting brengen. We kennen haar met flamboyante jurken en nu heeft ze bijna letterlijk een boetekleed aan.’’

Onfeilbaar
De koning sloot de videoboodschap af met de woorden: ‘’We zijn betrokken. Niet onfeilbaar.’’ Historicus Herman Pleij zegt het een merkwaardig einde van de video te vinden. ‘’In katholieke kringen is dat een nogal beladen term. Er is maar een persoon op aarde onfeilbaar en dat is de paus. De woordkeus voor onfeilbaar is dus merkwaardig omdat wij nooit denken dat iemand überhaupt onfeilbaar is.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Herman Pleij terug. 

Vergelijkbare artikelen