Ab Osterhaus: ”We rekenen onszelf rijk terwijl we nu heel andere maatregelen moeten nemen”

Is de gedeeltelijke lockdown voldoende of moet er meer gebeuren? Daarover praten viroloog Ab Osterhaus en Ginny Mooy, antropoloog en lid van het Red Team. Ook praten we over het Chinese coronavaccin, want de Chinezen denken binnen enkele weken het eerste werkende vaccin op de markt te kunnen brengen. En met Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, praten we over handhaving. Moet er strenger opgetreden worden tegen overtreders van de maatregelen?

Viroloog Ab Osterhaus is alles behalve gerust op de besmettingscijfers van afgelopen dagen. ‘’We gaan niet de goede kant op. We rekenen onszelf rijk terwijl we nu heel andere maatregelen moeten nemen. Zo kan het niet verder.’’

 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lockdown
Toch zien we in de cijfers van deze week wel een afvlakking ten opzichte van vorige week. Ab Osterhaus: ‘’We zien de lijn nog steeds stijgen. Ik ben er niet gerust op. Die lockdown komt er sowieso, dan kunnen we ‘m beter nu doen.’’ Ginny Mooy denkt dat een strenge lockdown de oplossing is. ‘’Ik ben voor een hele strenge en heel korte lockdown. Met drie of vier weken zou je al heel ver moeten komen.’’

Antropoloog en lid van het Red Team Ginny Mooy denkt dat Nederlanders graag lichtpuntjes in de besmettingscijfers zoeken. ‘’Misschien is dat ook wel een beetje ons probleem sinds het begin van deze epidemie. Ieder lichtpuntje beschouwen wij als startschot om het leven weer te hervatten. We moeten die lichtpuntjes niet als startschot zien, maar als bewijs dat het houden aan de maatregelen daadwerkelijk werkt.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Scholen
Het Red Team heeft geadviseerd om de scholen te sluiten. Verschillende docenten geven aan zich niet veilig in de klas te voelen. Volgens Ginny Mooy is het lastig te zeggen of de zorgen van hen terecht zijn. ‘’Eigenlijk is ieder risico dat zij lopen om besmet te raken op scholen niet acceptabel. Nu zitten we in de situatie dat we moeten redeneren hoeveel risico we wel acceptabel vinden voor docenten om besmet te raken.’’

Boetes
De afgelopen maanden zijn er nauwelijks boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Sinds afgelopen week zijn er al vierhonderd boetes uitgedeeld. Voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls: ‘’Het goede nieuws voor de handhavers is het slechte nieuws voor de horeca. Dat alle horeca nu dicht is geeft een hoop ruimte aan de politie en boa’s. Normaliter hebben zij heel veel werk aan al die uitgaansweekenden.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Ginny Mooy, Ab Osterhaus en Hubert Bruls terug. 

Vergelijkbare artikelen