Nederlandse onderzoekers ontdekten nieuwe speekselklier mede dankzij Maarten van der Weijden

Nederland stond massaal op de Friese bruggen in een zeldzaam moment van Hollandse saamhorigheid toen zwemmer Maarten van der Weijden vorig jaar op heroïsche wijze zijn Elfsteden zwemtocht aflegde. Door corona waren we deze heldendaad alweer bijna vergeten, totdat Maarten aan de lijn hing met goed nieuws: radiotherapeut Wouter Vogel en kaakchirurg Matthijs Valstar ontdekten tijdens kankeronderzoek een nieuwe speekselklier, waarvan we niet wisten dat hij er zat. Dat heeft belangrijke implicaties voor kankerpatiënten, die tot nu toe altijd daar werden bestraald, omdat artsen niet afwisten van deze klier. En dat is dus ook mooi nieuws voor Maarten van der Wijden, die dit onderzoek financierde met zijn heroïsche Elfsteden zwemtocht.

Aan tafel laat kaakchirurg Valster zien waar de nooit eerder opgemerkte speekselklier zit. “Tot onze verwondering bleek er in het gebied bij de buis van Eustachius een grote klier te zitten. Die heeft nooit iemand eerder zo opgemerkt. Wij vroegen ons ook af hoe het kon dat niemand hem eerder heeft gezien.”

Zwemmer Maarten van der Weijden is in zijn nopjes met de ontdekking. Via de patiëntenfederatie weet hij dat dit onderzoek heel belangrijk is, omdat het kan helpen de kwaliteit van leven te verbeteren door klachten bij het slikken en de droge mond aan te pakken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klik hier om het volledige gesprek terug te kijken.

Vergelijkbare artikelen