Beatrice de Graaf over wat we kunnen doen tegen de toename van complottheorieën in coronatijd

Belemmerd worden in je dagelijkse routine, uitzichtloosheid: Veel mensen raken er ernstig door gefrustreerd. Sommigen verliezen zich door hun woede zelfs in complottheorieën: Een gevaarlijke ontwikkeling, vindt De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf legt uit waar deze tendens vandaan komt en wat we er tegen kunnen doen.

Hoe weet je of iemand vatbaar is voor radicale ideeën? Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid, zegt: “Er is een gouden vuistregel: familie en vrienden die het al doen, zijn de belangrijkste voorspelbare factor. Maar het werkt ook omgekeerd: familie en vrienden zijn de mensen die beletten dat mensen naar Syrië gaan, beletten dat mensen radicaliseren. En daarmee moet je in gesprek blijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klik hier voor het hele gesprek.

Vergelijkbare artikelen