NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff haalt logo van satellietwagens: ‘De bedreigingen spelen al langer, maar het is veel erger geworden’

Het aantal mensen dat de overheid en traditionele media wantrouwen groeit en de drempel om over te gaan tot extremistisch gedrag daalt, zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff merkt dat dagelijks en neemt ingrijpende maatregelen om zijn medewerkers te beschermen. Na aanhoudende bedreigingen haalt hij het NOS-logo van de satellietwagens. 

“Bedreigingen, uitschelden, uitzendingen proberen onmogelijk maken, mensen lastigvallen.” NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff vertelt waar zijn collega’s zoal mee te maken krijgen. “We hebben er een aantal maanden over getwijfeld, maar uiteindelijk gaat het om de veiligheid van de collega’s. En met name over de veiligheid van de technici die op die auto’s rijden, die er alleen opzitten als ze ernaartoe rijden en weer terug naar Hilversum. Ze hebben te maken met mensen die hen afsnijden op de snelweg, middelvingers die op worden gestoken en mensen die hard rennen vlak voor de wagens.”

Gelauff denkt dat de coronacrisis bijdraagt aan deze verergering. “Het lijkt erop dat corona de scherpte in de maatschappelijke discussie alleen maar verergerd heeft en dat vertaalt zich naar de NOS, maar ook naar de journalistiek in den breedte. Het gaat eigenlijk over de persvrijheid. Je ziet het in allerlei sectoren, het gaat zeker niet alleen over de NOS, maar wij hebben er wel het meeste last van.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook minister Ank Bijleveld (Defensie) ziet een toename van extreme demonstranten in haar werkomgeving, op en rondom het Binnenhof. Soms kan ze niet lopend naar haar kantoor aan Het Plein in Den Haag, zonder door een menigte demonstranten te moeten. “Het is onacceptabel en neemt ook vervelende vormen aan. Het is extremisme, zoals Pieter-Jaap Aalbersberg ook zegt.  Dit zijn uitwassen en die moet je bestrijden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen