Viroloog en lid van het Outbreak Management Team Marion Koopmans: ”Maatregelen die kabinet nu genomen heeft, op paar punten strenger dan OMT heeft voorgesteld.”

Het kabinet heeft dinsdagavond nieuwe maatregelen aangekondigd om de oplopende coronabesmettingen tegen te gaan. De horeca gaat weer dicht, teamsporten voor volwassen is verboden en ook de verkoop van alcohol in de avond wordt aan banden gelegd. Volgens viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zijn de maatregelen die het kabinet nu genomen heeft op een paar punten zelfs strenger dan zij hebben voorgesteld.

Deel van mensen met corona gaat niet in quarantaine

Uit een gedragspeiling van het RIVM blijkt dat twintig procent van de mensen die positief getest zijn op het coronavirus zich niet aan de regels houden. Viroloog Marion Koopmans: ‘’Lang niet iedereen blijft thuis. Mensen gaan toch even boodschappen doen, naar familie of de kroeg. Dat kunnen we ons gewoon echt niet meer permitteren.’’

De uitkomst van deze peiling is vooral heel zuur voor ondernemers die er alles aan hebben gedaan om zaken zo veilig mogelijk in te richten, maar nu toch weer moeten sluiten. Koopmans: ‘’Het virus is zo ongrijpbaar waardoor je nu toch genoodzaakt bent vrij onnauwkeurige maatregelen te nemen. En juist dit is een reden waarom we terug willen naar het leveren van maatwerk. Nu kan dat simpelweg niet omdat er teveel besmettingen zijn.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maatregelen kabinet strenger

Het Outbreak Management Team (OMT) had twee weken terug een avondklok als maatregel willen zien. Het kabinet volgde die lijn van het OMT toen niet, daarover koestert Koopmans geen wrok. ‘’Daar ben ik niet zo van. Toen werd echt nog geprobeerd om het via de veiligheidsregio’s op te lossen. Daar geloof ik nog steeds in, maar daarvoor zijn er nu te veel besmettingen.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De maatregelen die gisteravond door premier Rutte en minister Hugo de Jonge aangekondigd zijn – maatregelen die op een paar punten na erg in de buurt komen van de lockdown in maart – zijn volgens viroloog Koopmans nu strenger dan het OMT heeft voorgesteld. ‘’Toch blijft het gedrag van mensen de factor waar je heel weinig grip op hebt. Met de maatregelen die nu genomen zijn, heb je die grip wat meer.’’

Bekijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen