Econoom Robin Fransman: ‘’Het wordt tijd om eens twaalf maanden of anderhalf jaar vooruit te kijken”

Het aantal coronagevallen blijft maar stijgen en dus dreigt het kabinet komende week opnieuw strengere maatregelen af te gaan kondigen. Maar zou er niet een veel structureler beleid moeten komen, met een plan waarin meer ruimte en vrijheid voor jongeren centraal staat? Econoom Robin Fransman en kinderarts en OMT-lid Károly Illy vinden van wel. 

Károly Illy zegt de nieuwe cijfers met het aantal corona-besmettingen zorgwekkend te vinden. ‘’We zien dat alle ziekenhuizen zorgen hebben over de reguliere zorg die in het gedrang komt. Het gaat nu niet zozeer om de IC’s, maar vooral om de gewone verpleegafdelingen.’’ Econoom Robin Fransman denkt dat het kabinet op de verkeerde weg zit met de aanpak om het coronavirus in te dammen. ‘’Het wordt tijd om eens twaalf maanden of anderhalf jaar vooruit te kijken. Dat begint met de constatering dat dit virus nooit meer weggaat.’’ Ook zegt Fransman dat het kabinet zich moet realiseren dat er geen garantie is dat er een vaccin komt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Fransman zouden we van lockdown naar lockdown gaan als we ons als land nu niet gaan richten op de lange termijn. Hij vraagt zich af hoe lang mensen dat gaan volhouden. ‘’Ik denk dat mensen op een gegeven moment echt niet meer willen. Je ziet nu al dat mensen zich niet meer aan de maatregelen houden. Mensen gaan knettergek worden.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens econoom Robin Fransman gaat groepsimmuniteit ons op een gegeven moment helpen. Een idee van Fransman is dan ook om het virus op de niet kwetsbare groep redelijk vrij rond te laten gaan. ‘’Voor die groep is corona niet gevaarlijker dan deelnemen aan het verkeer. Tegelijkertijd moeten we dan extra inzetten om voor de kwetsbare groep – vooral zestigplussers – maatregelen te nemen.’’ Een langetermijnplan zoals Fransman die graag zou zien, ligt volgens OMT-lid Illy nu nog niet op tafel. ‘’Het lijkt mij wel goed om daarover na te denken. Tegelijkertijd is er natuurlijk ontzettend veel onzekerheid’’, aldus Illy.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Illy denkt dat er veel haken en ogen zitten aan het plan dat econoom Fransman voorlegt. Toch pleit de kinderarts weldegelijk voor wat meer vrijheid voor jongeren. ‘’Ik denk echt dat zij by far het meest geraakt worden en het meest lijden onder alle coronamaatregelen.’’ Illy: ‘’We ontnemen een groep die in een heel kwetsbare periode zitten allerlei zaken rondom ontdekken, experimenteren en zelfontplooiing. Dat willen we helemaal niet. Dat sociale isolement lijdt tot mentale schade, somberheid, neerslachtigheid en depressie.’’  Hij is dan ook heel blij dat de scholen open zijn, maar zou graag zien dat hogescholen en universiteiten ook weer meer de deuren open gaan doen voor studenten.

Bekijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen