Arts-microbioloog Jan Kluytmans over twee goedgekeurde coronasneltesten: “Het kan echt een gamechanger zijn, maar we hebben tijd nodig en moeten ons aan de regels blijven houden”

Er is goed nieuws over de coronasneltesten. De eerste twee van de vijf die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid zijn goedgekeurd. Met zo’n sneltest weet je binnen een kwartier of je corona hebt of niet. Arts-microbiologen Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda en Marije Hofstra van UMC Utrecht weten alles van deze twee sneltests. Ze vertelden erover bij Op1.

Binnen een kwartier kan worden vastgesteld of een persoon corona heeft, wanneer hij of zij een sneltest ondergaat. Gaan deze tests ons redden? Jan Kluytmans: “Ze kunnen ons wel helpen om het normale leven wat meer op te starten, maar ze gaan ons niet redden. Wat ons gaat redden, is dat we ons massaal aan de regels houden: sociale afstand en thuisblijven bij klachten.” Maar het is wel handiger dan de ingewikkelde PCR-tests, waar lange tijd voor nodig is om ze te volbrengen. De resultaten van de twee goedgekeurde sneltest zijn beter dan Kluytmans had durven hopen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bij Op1 legt Kluytmans uit hoe de de sneltest werkt. “Het is een soort zwangerschapstest, zoals hij eruitziet. Het sample wordt uit de keel genomen, niet meer heel diep in het neusgat. Hierdoor is het simpeler en sneller. Mensen zouden het zelfs zelf kunnen doen, ik kan het ook zelf. Het is eenvoudig en het werkt goed. Bij beide tests hebben we kunnen vaststellen dat het resultaat betrouwbaar is. Als hij positief is, dan is de persoon ook positief.”

Arts-microbioloog Marije Hofstra werkt in het UMC Utrecht. Daar heeft ze meer dan 1350 mensen dubbel getest, met de oude én de nieuwe tests. “We zien nog geen fout-positieve tests.”

De eerste klachten

Het enige nadeel is dat er nog vals-negatieve testresultaten zijn. Marije Hofstra: “De oude test kan een hele lage hoeveelheid coronavirus opsporen, bij mensen die al in een verder stadium van het virus zijn. Daarom is de sneltest meer geschikt voor mensen die nog maar net besmet zijn en de eerste klachten krijgen. De meest gevoelige test, die er dus wel wat langer over doet, is meer geschikt voor kwetsbare sectoren zoals de zorg en verpleeghuizen. De sneltesten kunnen beter ingezet worden buiten deze groepen, voor mensen die niet kwetsbaar zijn of niet met kwetsbare mensen in contact komen.”

Volgens Jan Kluytmans kan het voordelig zijn dat sneltesten buiten de kwetsbare sectoren ingezet worden. “Ziekenhuislaboratoria worden nu verstoord doordat ze overspoeld worden door de tests van de GGD. Als de GGD de sneltesten voor de openbare gezondheid kan gebruiken en de ziekenhuizen zich kunnen richten op de langzamere, maar betere tests, dan kan het beide veel sneller.”

Een andere mogelijke toepassing van de sneltest is de screening van mensen die nog geen coronaklachten hebben, zegt Hofstra. ‘Maar dan moeten we eerst weten hoe de test werkt bij asymptomatische mensen en die worden op dit moment heel weinig met de PCR-test getest. Daar zijn we nu wel onderzoek naar aan het doen, aan de hand van de testresultaten bij voetballers.”

Hoewel de logistiek van het verstrekken van sneltests nog moet worden vastgesteld, noemt Kluytmans het een gamechanger. “Je kunt dit gewoon thuis doen. Het kan echt voor verandering zorgen, maar we hebben wel tijd nodig.”

Kijk het hele gesprek met Jan Kluytmans en Marije Hofstra hier terug.

Vergelijkbare artikelen