Ab Osterhaus, Eveline Rethmeier en Stefan de Vries over de verschillende coronamaatregelen in Europa: ‘’Ik werd er bijna schizofreen van.’’

De cijfers in Nederland zien er vooralsnog niet best uit. In Duitsland gaat het al veel beter, maar ook daar kwamen vandaag een fors aantal besmettingen bij. Na het rampzalige voorjaar lijkt Italië op de goede weg te zijn. Hoe kan dat en hoe verschilt het beleid in Europa? We praten erover met viroloog Ab Osterhaus, hij werkt in Duitsland, en met correspondent in Frankrijk Stefan de Vries en voormalig Italië-correspondent Eveline Rethmeier.

Eveline Rethmeier is verbaasd over de gang van zaken met betrekking tot het dragen van mondkapjes in Nederland. ‘’De afgelopen maanden werd ik er bijna schizofreen van. In Italië zie je binnen altijd mondkapjes en vaak ook op straat. Als ik dan weer terug in Nederland kwam vond ik het bevrijdend dat je hier nergens een mondkapje op hoeft te doen, maar vreemd is wel. Het gaat in Nederland al een hele tijd een stuk minder dan in Italië.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Een verschil met de landen om ons heen is dat premier Rutte hier zegt niet de baas te zijn. Stefan de Vries: ‘’Dat is zeer uitzonderlijk. Nederland is een van de meest vrije landen ter wereld. Ik denk dat we heel trots mogen zijn op het feit dat Rutte de verantwoordelijkheid bij de burgers neerlegt.’’

Volgens viroloog Ab Osterhaus is het coronavirus in Duitsland redelijk goed onder controlle. ‘Ondanks dat de meest recente cijfers er niet heel goed uitzien. Toch gaat het vergeleken de laatste paar weken een heel stuk beter dan in Nederland.’’ Volgens Osterhaus zijn de duidelijke regels in Duitsland in vergelijking met hier de voornaamste reden van de grote verschillen in het aantal besmettingen. ‘’Als er in Duitsland regels zijn, dan houden mensen zich daaraan. Voor een groot deel is het een kwestie van mentaliteit.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens voormalig Italië-correspondent Eveline Rethmeier gaat het op dit moment een stuk beter in Italië dan in Nederland. ‘’Wat betreft het aantal besmettingen is Nederland eigenlijk nog lang niet in zicht. Toch loopt het ook daar wel iets op en dus zijn er zorgen. Voor het hele land komt er dan ook een mondkapjesplicht, ook buiten. Ook zijn samenscholingen verboden en de boetes – ook voor het niet dragen van een mondkapje – zijn niet mals.’’

In Frankrijk ging het de afgelopen weken niet de goede kant op wat betreft het aantal besmettingen. Correspondent Stefan de Vries: ‘’Het is moeilijk om conclusies te trekken, maar de afgelopen week was dat getal iets lager dan de voorbije weken. In verhouding is het in Nederland twee keer zo erg op dit moment.’’ Hij ziet in Frankrijk dezelfde problemen als in Nederland. ‘’Er zijn bijvoorbeeld veel problemen met testen. In Parijs kan je je vrijwel overal laten testen, maar het kan lang duren voordat je de uitslag hebt. Ook daar is een capaciteitsprobleem.’’

Bekijk het hele gesprek hier terug. 

Vergelijkbare artikelen