Minister Slob pakt ventilatie op scholen aan: “Had eigenlijk aantal jaren geleden al in orde moeten zijn”

Minister Arie Slob van Onderwijs stelt vandaag 360 miljoen beschikbaar voor de ventilatie op scholen, en komt met het dringend advies leerlingen vanaf maandag ook op school mondkapjes te laten dragen. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy stelt dat scholen geen brandhaarden van corona zijn, en absoluut open moeten blijven.

Het dringende advies voor het dragen van mondkapjes op scholen kwam vrij plotseling voor veel mensen. Premier Rutte had dit ook nog niet genoemd op de persconferentie. Minister Slob legt uit waar dit besluit nu vandaag komt: ‘’Deze discussie is niet nieuw. Na de zomervakantie waren er ook al scholen die toen zelf al kozen voor mondkapjes. Dat was niet wat hen geadviseerd werd destijds. In deze dagen – met de opleving van het virus – zien we dat de discussie over mondkapjes weer uitgebreid gevoerd wordt.’’

Slob noemt de indringende wens van scholen om hierover met de minister te spreken de aanleiding om met alle vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs in gesprek te gaan. ‘’Daar is uiteindelijk uitgekomen om het dringende advies uit te spreken om mondkapjes te dragen buiten de lokalen, waar het moeilijker is om aan de anderhalve meter te handhaven.”

De Telegraaf meldde dat er zo’n honderdduizend leerlingen thuis zitten. Kinderarts Károly Illy nuanceert deze cijfers. ‘’In een normale maand september zitten er al vijftigduizend kinderen thuis. Bovendien zitten die andere vijftigduizend kinderen misschien wel thuis mede als gevolg van corona, maar een deel ook enerzijds omdat ze thuis zijn met een huisgenoot met corona of omdat ze snotterig zijn en moeten wachten op een test.’’

Hebben we door social distancing dan minder zieken dan ooit? Kinderarts Károly Illy: ‘’Dat is absoluut zo. De afgelopen maanden hebben we als kinderartsen veel minder kinderen met luchtwegziektes gezien en we verwachten ook dat dat minder blijft deze winter.’’

Staat minister van Onderwijs zelf achter het dragen van mondkapjes in de scholen? “Het doel wat wij met elkaar hebben is om de scholen open te houden en dat vraagt een grote inzet van ons allemaal. Daar wil ik mij dagelijks sterk voor maken. We hebben voor de zomer gezien – toen de scholen dicht waren – wat voor enorme effecten dat kan hebben voor de leerlingen.’’

Extra miljoenen voor ventilatie

Donderdag kwam een rapport naar buiten over de ventilatie in scholen. Slob: ‘’Een deel van de scholen heeft het nog niet op orde en moet echt hard aan het werk. Gelukkig heeft de commissie zowel voor de korte als de lange termijn een praktische handleiding gegeven. En ik ben heel erg blij dat de GGD heeft aangegeven dat als scholen het nog niet helemaal op orde hebben, het geen reden is de scholen te sluiten.’’

De grote vraag is waarom pas zo laat wordt besloten om de ventilatie op scholen aan te pakken. Had de ventilatie niet aan het begin van het schooljaar op orde moeten zijn, vraag Jort aan de minister. Slob: “Het had eigenlijk al een aantal jaren geleden in orde moeten zijn.”

De minister durfde tot slot geen keiharde garantie te geven dat de scholen dit najaar gewoon open blijven, maar “dat is wel de inzet die we hebben”, aldus Slob.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook kwam er donderdag een rapport naar buiten over de ventilatie in scholen. Slob: ‘’Een deel van de scholen heeft het nog niet op orde en echt hard aan het werk moet. Gelukkig heeft de commissie zowel voor de korte als de lange termijn een praktische handleiding gegeven. En ik ben heel erg blij dat de GGD heeft aangegeven dat als scholen het nog niet helemaal op orde hebben, het geen reden is de scholen te sluiten.’’

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen