Cabaretière Sanne Wallis de Vries over de maatregelen bij theaters: ‘’Het slaat in heel veel gevallen helemaal nergens op’’

Chaos en verwarring bij de theaters en andere podia sinds de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van maandag. Alles was sinds de heropening op 1 juli coronaproof gemaakt, maar de meeste theaters worden toch over één kam gescheerd, met andere ‘publieke binnenruimtes: maar 30 man in de zaal. Oud-theaterproducent Joop van den Ende en cabaretière Sanne Wallis de Vries zaten woensdagavond bij Op1 over wat deze chaos en onduidelijkheid voor hen betekent.

Joop van den Ende was in ieder geval blij dat het woord theater viel bij de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. ‘’Toen corona begon werd het woord theater helemaal niet genoemd. Daar waren we erg teleurgesteld over. Ik besefte ook dat als je nu naar een voorstelling gaat, je je niet erg verlaten voelt.’’ Volgens Van den Ende zijn de ruimtes goed, werkt het personeel fantastisch en worden gegevens van mensen bijgehouden. ‘’Het is heel zorgvuldig’’, aldus Van den Ende.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van den Ende over de verantwoordelijkheid die hij voelt met zijn DeLaMar Theater: ‘’Tot nu toe is het heel goed gegaan, maar nu wij bijna de enige zijn die iets mogen, is die verantwoordelijkheid van die hele theaterindustrie heel groot.’’ Hij zou graag zien dat er beslissingen voor het hele land gemaakt worden.

Volgens cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries is het verhaal van Van den Ende veel positiever dan het verhaal voor de meeste theaters. ‘’Ik heb het woord theater maandag helemaal niet gehoord. Het ging alleen maar over zaaltjes waar niet meer dan dertig mensen in mogen, toen gingen bij iedereen de alarmbellen af.’’

Volgens Wallis de Vries komt het publiek in deze tijd al niet veel naar de theaters en is er nu volop verwarring. ‘’Nu is in Amsterdam duidelijk welke theaters open mogen, in andere theaters mogen er niet meer dan dertig personen komen. Dertig is een heel denigrerend getal. Het slaat in heel veel gevallen helemaal nergens op.’’

Wallis de Vries: ‘’Er zijn nul besmettingen in theaters. De clue is of mensen de maatregelen serieus nemen. De mensen die het niet serieus genomen hebben, die hebben er nu voor gezorgd dat de maatregelen opnieuw aangescherpt moeten worden en dat theaters op hun falie krijgen.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van den Ende is blij dat zijn theater open mag, maar is bang voor een jaar gezeur. ‘’Dan blijven we de hele winter wel en niet open en raak je het publiek kwijt. Dus ik denk dat wij wat strenger moeten zijn. Nu op dit moment ben ik blij dat we open zijn, maar misschien hadden ze nu moeten beslissen om even een paar weken dicht te gaan.’’

Bekijk het hele gesprek hier terug. 

Vergelijkbare artikelen