De speciale uitzending met Jeroen Pauw en Sophie Hilbrand over het eerste debat tussen Trump en Biden

In een speciale uitzending van Op1 gepresenteerd door Jeroen Pauw en Sophie Hilbrand, kijken we naar het eerste grote presidentsdebat tussen Donald Trump en Joe Biden. De presidentskandidaten gaan de strijd aan over de aanpak van het coronavirus in de VS, of de verkiezingen wel eerlijk verlopen en de spraakmakende benoeming van opperrechters bij de belangrijkste rechtbank van het land. Te gast zijn Amerika-watchers Charles Groenhuijsen en Koen Petersen, Amerika-correspondent Laila Frank, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, presentatrice en programmamaker Iris van Lunenburg en Amerikaanse taalcoach Buffi Duberman. Ook zullen twintig Nederlanders uit twaalf verschillende Amerikaanse staten mee-zoomen over wie hun volgende president wordt.

Donald Trump noemde zijn tegenkandidaat Joe Biden voorafgaand hoogbejaard en twijfelt aan zijn mentale gezondheid. Biden slaat op zijn beurt Trump met niet betaalde belastingen van de afgelopen vijftien jaar om de oren. De toon is gezet voor het eerste debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten.

Kijk hier het debat tussen Trump en Biden terug

VS-correspondent Laila Frank keek het debat in onze studio en was niet onder de indruk van de beide kandidaten. “Ik vraag me af of hier een gemiddelde Amerikaan of een twijfelaar wijzer van geworden is. Het is een verdrietig aangezicht.” Amerika-watcher Koen Petersen was ook niet te spreken over het debat. “Het was een aanfluiting, het was een verschrikkelijk slecht debat. Beide kandidaten hebben niet goed hun punt kunnen maken. Trump is er niet in geslaagd energie te geven aan zijn achterban. Die catchy frases die hij wel tegen Clinton heeft kunnen maken, waren er dit keer niet. Ik denk dat dit debat in de peilingen geen bal zal uitmaken.” Ook Buffi Duberman, een Amerikaanse taalcoach die in Nederland woont, vond het een rommelig debat. “Het was bekvechten.”

Bert Koenders, Voormalig Minister van Buitenlandse Zaken, sluit zich aan bij de anderen sprekers. “Ik denk dat ik niet eerder een slechter debat heb gezin sinds 1980. Het niveau, het door elkaar heen praten; het is denk ik een uitdrukking van die enorme polarisatie. Ik denk niet dat er iemand van de ene of de andere kant overtuigd zal worden. Als dat zo is, dan is dat voor Biden in zekere zin beter.”

Iris van Lunenburg vond het niveau van het debat ook tegenvallen. “Ik snap nog steeds niet hoe de Democraten bij Biden zijn gekomen als hun kandidaat, want hij heeft nog steeds niet echt een verhaal. Er is geen hoop, er is geen boodschap. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand van kleur voor de tv zit en denkt: die Biden, let’s go!”

Charles Groenhuijsen miste ook een perspectief in het optreden van Biden. “Wat ik ontzettend miste was dat hij een verhaal vertelt van: dit is de toekomst die ik voor ruim 320 miljoen Amerikanen in petto heb. De eerste drie kwartier was het ‘Trump-bashing’. Trump heeft voortdurend geprobeerd om Biden gek te krijgen. Waar ik Trump wel goed vond was in het law and order-verhaal. Daarin vond ik hem sterk en Biden niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het debat terug, inclusief de voor- en nabeschouwing.

 

Vergelijkbare artikelen