Jan Kluytmans: ‘’Ik zie toch wel een vermoeidheid in de maatschappij terwijl mensen echt weer terug moeten”

Maandagavond keken ruim 6,4 miljoen mensen naar de persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen van premier Rutte en minister De Jonge. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans en politiek verslaggever van de NOS Xander van der Wulp bespreken de nieuwe coronamaatregelen in Nederland.

Volgens Van der Wulp was de toon van de persconferentie stevig. ‘’We hoorde Rutte al zeggen dat het de laatste dagen in een soort stroomversnelling is gekomen. Het kabinet had een beleid dat het een volgende golf regionaal wilde aanpakken en daar de maatregelen centreren. Nu is de conclusie dat dat regionale beleid nooit echt van de grond is gekomen.’’

Urgentie 
Het was eigenlijk de bedoeling dat de persconferentie van gisteravond vanavond zou plaatsvinden. ‘’Dat heeft echt met urgentie te maken. Zondag op het Catshuis heeft de ministersploeg met wat deskundigen bij elkaar gezeten in een heel lange bijeenkomst, waar ze toch hebben gezegd: we moeten nu snel handelen’’, aldus Van der Wulp.

Arts-microbioloog Jan Kluytmans heeft zijn twijfels of de aangekondigde maatregelen wel voldoende zullen zijn. ‘’De R-waarde waar we het zo vaak over hebben, die is nu 1,3 en die wil je onder de 1 hebben. Er is met deze maatregelen geschaald op 0,9, dus als alles goed werkt kom je op 0,9. Dat is natuurlijk maar net onder de 1.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gedrag
Volgens Kluytmans kun je een aantal zaken handhaven, maar gaan de maatregelen voornamelijk om gedrag. ‘’Ik zie toch wel een vermoeidheid in de maatschappij terwijl mensen echt weer terug moeten. Dus als mensen de maatregelen niet uitvoeren zoals ze bedoeld zijn, dan kom je niet aan die 0,9.’’ Een avondklok zoals in Antwerpen, zou Kluytmans geen gek idee hebben gevonden als strengere maatregel.

Een avondklok in Amsterdam heeft burgemeester Halsema liever niet. ‘’Wat moet dat moet. Amsterdam voert de ranglijst in Nederland helaas aan, het is echt een brandhaard. De situatie is heel erg zorgelijk. Wij hopen dat deze maatregelen voldoende zullen zijn, vooral ook omdat wij weten dat nog verregaande maatregelen betekenen dat de lokale economie een ongelofelijke opdoffer krijgt.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De toekomst van Amsterdam
De maatregelen die genomen worden moeten leiden tot minder besmettingen. ‘’In Amsterdam moet het aantal besmettingen met 40 procent afnemen om het reproductiegetal weer onder de 1 te krijgen. Dat is ontzettend veel en betekend – en dat hoop je natuurlijk – dat er nu onder onze inwoners een grote schok gaat. Dat ze zich realiseren dat ze niet alleen zichzelf en de mensen van wie ze houden in gevaar aan het brengen zijn, maar ook het welzijn van de stad.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maatregelen of niet, volgens Halsema moet het toch uit de mensen zelf komen. ‘’Je kan maatregelen aankondigen, je kan mensen oproepen, je kan handhaven, maar als mensen niet willen, dan lukt het niet.’’ Halsema doet dan ook een oproep aan de inwoners van haar stad. ‘’Realiseer je dat we de toekomst van de stad, de levendigheid van de stad, het sociale leven, het culturele leven en de toekomst van onze horeca samen in handen hebben.’’

Kijk het hele gesprek met Femke Halsema, Xander van der Wulp en Jan Kluytmans hier terug.

Vergelijkbare artikelen